Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,82 Ft
Euró
378,82 Ft
Font
442,14 Ft
Bitcoin
44,198 $

A nőkre is veszélyt jelenthetnek a chatbot barátnők?

Egy családon belüli erőszak ellen küzdő szervezet vezetőjét meglehetősen aggasztja a téma, amit bővebben is kifejtett.

Fotó: Unsplash
Technológia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A mobilappokon és böngészőkön át elérhető, chatbot barátnő szolgáltatások ma már jóformán hétköznapi dolognak számítanak, s talán az sem mondható meglepőnek, hogy a meggyőző kommunikációs képességeik és a tanulékonyságuk miatt teljesen személyre szabott interakciókat képesek nyújtani a felhasználók számára.

Azonban a chatbot barátnők kritikusai attól tartanak, hogy ezen termékek abszolút nincsenek pozitív hatással a kapcsolatteremtési nehézségekkel küzdő férfiakra nézve. Egyúttal kétlik, hogy képesek volnának bármilyen segítséget nyújtani számukra a társkeresésben, s gyanítják, hogy a technológia csak a meglévő gondjaik elmélyítésére alkalmas. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

Tara Hunter, a Full Stop Australia jogvédő szervezet vezetőjét szintén aggasztja a téma, ezért egy másik lehetséges problémára is felhívta a figyelmet, ami a nőket érintheti. Elmondása szerint igazán rémisztő az, hogy pár kattintással létre tudunk hozni egy tökéletes partnert magunknak, akit mi irányítunk, ráadásul minden elvárásunknak megfelel – írta a The Guardian.

„Jól tudjuk, hogy a nemek közti erőszak fő mozgatórugói azok a berögzött kulturális nézetek, hogy a férfiak uralhatják a nőket, ami problémás”

– emelte ki. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet, bizonyos felmérések szerint a férfiak többsége nem próbál hasonló módon kommunikálni a nőkkel, mint a chatbotokkal, illetve a felhasználók 92%-ának nem okozott gondot kapcsolatot teremteni másokkal a szolgáltatások használata után.

Az Origo szerint a chatbotos barátnők felhasználókra és a jövőbeli kapcsolataikra gyakorolt hosszabb távú hatása egyelőre kérdéses, ugyanis semmilyen tudományos kutatás nem készült még a témában, jelenleg mindenki csak találgat a technológia lehetséges következményei kapcsán.