Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,253 $

Nő a covid-fertőzöttek száma a szomszédban, visszatér a kötelező maszkviselés

A szeptember 14-i adatok szerint az azt megelőző héten 1529 ember fertőződött meg, de Horvátországban és Montenegróban is egyre több a beteg.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy hónap alatt megötszöröződött a koronavírusos betegek száma Szerbiában. Amíg a hivatalos adatok szerint augusztus 10-e környékén mindössze alig több mint kétszáz ilyen pácienst regisztráltak, szeptember 8-ra az ezret is megközelítette ez a szám. Ám a megbetegedések száma azóta még tovább emelkedett: a szeptember 14-i adatok szerint az azt megelőző héten 1529 ember fertőződött meg – írta meg a Magyar Nemzet a BBC brit hírügynökség szerbiai oldalára hivatkozva. A belgrádi kormány hivatalos oldalán csütörtökön teszik közzé a friss adatokat.

Kifejtették, a megnövekedett fertőzésszám miatt összeült a szerb kormány Covid–19-járvánnyal foglalkozó munkacsoportja is. Az ülésről szóló közleményben az áll, miszerint ajánlásokat fogalmaztak meg a betegség leküzdésére a további fertőzések elkerülése érdekében, amelynek részeként kiemelték a tesztelés fontosságát. Soron kívül Félméteres hó esett Dobogókőn (fotók)

Főleg azon esetekben, amikor az egészségházakban jelentkező betegeknél a koronavírus tünetei figyelhetők meg: ezáltal a Covid–19-szűrés kötelező lesz az egészségügyi intézmények minden dolgozója számára, ha akut légúti fertőzésre utaló tüneteik vannak, illetve tesztelni kell azon egészségügyi dolgozókat is, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.

Hozzátették, egyelőre nem rendeltek el teljes körű látogatási tilalmat a kórházakban, azt az egyes intézmények döntésére bízzák. További járványügyi szigorítás, hogy minden egészségügyi intézményben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését.

A Nova szerb hírportál megjegyezte, nem csak Szerbia néz szembe a fertőzöttek számának hirtelen növekedésével a Balkánon. Az elmúlt hét napban 14-en haltak meg koronavírusban Horvátország területén, közülük 237-en újonnan fertőződtek meg, de egyre több a beteg Montenegróban is.