Ismét nő a covid-fertőzöttek száma Németországban, felmerült a kötelező maszkviselés

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Janosch Dahmen szerint újra szükség lehet a maszkviselés bevezetésére, legalábbis bizonyos területeken, ám ezzel nem mindenki ért egyet.

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet (RKI) legfrissebb adatai szerint Németországban ismét növekszik a koronavírus-fertőzések száma. Ugyanis augusztus 21. és 27. között a laboratóriumokban 4760 covid-fertőzést erősítettek meg, ami több mint a duplája a hónap első hetében regisztrált eseteknek.

Hozzátették, eléggé szembetűnő az is, hogy az elsősorban akut légúti megbetegedések formájában jelentkező fertőzések növekedése gyorsabb ütemű, mint az elmúlt években. A szakértők úgy vélik, a megbetegedések száma ennél is magasabb lehet, mivel az emberek többsége elutasítja a tesztet. Ennek nyomán a koalíciós Zöldek Pártjának egészségügyi szakértője, Janosch Dahmen úgy vélekedik, talán újra szükség lehet a maszkviselés bevezetésére.

Elmondása szerint az influenza, valamint a koronavírus okozta légúti megbetegedések számának várható növekedése ismét súlyos terhet jelenthet az egészségügy számára, ezért ősztől célszerű lenne a maszkviselés az ápolási otthonokban, a kórházakban, a klinikákon, illetve az egészségügy más intézményeiben.

Egyúttal fontosnak tartja a korai figyelmeztető rendszerek (többek között a szennyvízadatok) nyomon követését, ami segíthetné a korai felismerést. De javasolta azt is, hogy mindenekelőtt az idősek és a veszélyeztetett betegek az orvosokkal való egyeztetést követően úgynevezett frissítő oltást kapjanak – írta az Infostart a ZDFheute beszámolója alapján.

Új hullámról nincs szó

Az Észak-Rajnai Gyógyszerészeti Szövetség tájékoztatása szerint szeptember közepétől kapható a gyógyszertárakban az omikron elleni oltóanyag új, az amerikai Pfizer és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett változata – miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ennek engedélyt adott.

Mindemellett úgy tudni, az orvosi rendelők és a gyógyszertárak ősztől „intenzív oltási kampányra” készülnek. Az oltást a Német Kórháztársaság (DKG) is ajánlotta, mondván, „új hullámról” ugyan nincs szó, a covid-fertőzések száma azonban hetek óta növekszik. Erre vonatkozóan a DKG elnöke, Gerald Gass is elmondott néhány dolgot.

Például azt, hogy ismét több a covid-fertőzött beteg a kórházak intenzív részlegein is, s a koronavírus elleni „abszolút immunitás” hiánya miatt a jövőben számolni kell a fertőzések ismételt kitörésével. Erre vonatkozóan azt mondta, rendkívül fontos a kórházak túlzott megterhelésének elkerülése. Ebből kiindulva ugyancsak hangoztatta a legnagyobb kockázatoknak kitett személyek, illetve hozzátartozóik, valamint az egészségügyben dolgozók korábbi oltásainak felfrissítését, bár a maszkviselés kötelezettségének újbóli bevezetését egyelőre elvetette.