Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Megszületett a döntés, nem jogsértő a „Sztárban sztár leszek!” tavaly október 7-i adása

A hivatalos vizsgálat szerint nem jogsértő a „Sztárban sztár leszek!” tavaly október 7-i adása.

Fotó: Instagram/Till Attila
Relax

Takács Petra

Szerkesztő

Ismét vizsgálta a Médiatanács a „Sztárban sztár leszek!” című műsorszámot a korhatár-besorolás megfelelősége miatt. A Médiatanács megítélése szerint helyes volt a tehetségkutató klasszifikációja – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a „Sztárban sztár leszek!” című műsorszám 2023. október 7-i adását a III. korhatári kategóriába (12 éven aluliaknak nem ajánlott) soroltan sugározta a TV2. A műsorszámmal kapcsolatban érkezett, a korhatár-besorolást kifogásoló bejelentés nyomán a Médiatanács megvizsgálta a műsorszámot a kiskorúak védelme szempontjából, és megfelelőnek találta annak klasszifikációját, ezért nem indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A Médiatanács két döntést is hozott a Magyar Mozi TV médiaszolgáltatással összefüggésben: a csatorna 2023. szeptember 14. és 20. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a testület megállapította, hogy a médiaszolgáltató a vizsgált időszakban nem tett eleget a film tematikának megfelelő műsorszámok napi arányára vonatkozó, hatósági határozatban rögzített kötelezettségének, ezért a Magyar Mozi TV-t figyelmeztetésben részesítette.

Más vizsgálatok is zajlottak

Másik döntésében nézői bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács a kiskorúak védelme szempontjából a Magyar Mozi TV 2023. december 2-án 21 órai kezdettel sugárzott „Coming out” című műsorszámát. A bejelentő szerint a filmet a benne megjelenő homoszexualitás miatt a médiaszolgáltató által alkalmazott III. kategóriánál (12 éven aluliak számára nem ajánlott) magasabb kategóriába kellett volna sorolni – írták.

A Nemzeti Filmiroda (NFI) a filmet a III. korhatár-kategóriába sorolta, és az NFI minősítése a médiaszolgáltatót és a Médiatanácsot is köti, így hatósági eljárás lefolytatására nincs lehetőség. A Médiatanács ugyanakkor a bejelentés nyomán hatósági ellenőrzés keretében is megvizsgálta a műsorszámot, és megállapította, hogy az megfelel a III. korhatári kategória kritériumainak – tették hozzá.

A közlemény szerint a Jazzy Rádió 2023. november 24-én sugárzott „Business Class” című műsorszámával kapcsolatban a nőkkel szembeni sztereotip megnyilvánulások miatt érkezett hallgatói észrevétel. A bejelentést a Médiatanács az emberi méltóság tiszteletben tartására, a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételének tilalmára, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések érvényesülése szempontjából is vizsgálta, és azt állapította meg, hogy a kifogásolt műsorszám kapcsán – amely a munkaerőpiaci nemi egyenlőtlenségek témáját járta körül – nem merült fel jogsértés – áll a közleményben.

(MTI)