Oxfordi tudós: Az immunitás két adag után is megfelelő, nincs szükség emlékeztető oltásra

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 10. - 21:56

A koronavírussal szembeni immunitás a legtöbb ember esetében, aki kétszer kapja meg a védőoltást, “megfelelő”, és nincs szükség tömeges emlékeztető programra – mondta egy vezető oxfordi tudós.

Dame Sarah Gilbert professzor – aki az oxfordi AstraZeneca oltóanyagának kifejlesztésében az egyik vezető szerepet töltötte be – azt javasolta, hogy az extra oltásokat az alacsony immunizáltsági rátával rendelkező országokba kellene irányítani. Mindez egy nappal azután történt, hogy Sajid Javid egészségügyi miniszter kijelentette, hogy várhatóan szeptember folyamán megkezdődik az emlékeztető program, bár még mindig várja a szakértők tanácsát a kampány nagyságrendjével kapcsolatban.

A Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség (MHRA) szerint a Pfizer és az AstraZeneca vakcinái biztonságosan alkalmazhatók emlékeztető oltásként, de a Védőoltási és Immunizációs Bizottság (JCVI) még nem adott ajánlást a minisztereknek. Dame Sarah a Daily Telegraphnak elmondta, hogy az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára egy harmadik oltást kellene beadni, de “nem hiszem, hogy mindenkinek szükséges”.

“Ahogy a vírus terjed az emberek között, mutálódik, alkalmazkodik és fejlődik, mint például a delta variáns. Az ilyen járványok esetében ezt a lehető leggyorsabban meg akarjuk állítani. Minden helyzetet meg fogunk vizsgálni; az immunhiányosok és az idősek kapnak majd védőoltást. De nem hiszem, hogy mindenkinek szükséges, az emberek többségénél az immunitás megfelelő”

– indokolta a szakember.

Dame Sarah megjegyzései visszhangozzák az AstraZeneca vezetőjének e hét elején tett figyelmeztetését, aki szerint az emlékeztető oltások válogatás nélkül történő beadása szükségtelenül nagy terhet róhat az NHS-re ezen a télen. Pascal Soriot arra intette a kormányt, hogy várjon, amíg több adat áll rendelkezésre a hat hónapig kétszeres oltást kapott emberek immunitásáról. A miniszterek azonban eltökéltek abban, hogy az ősz folyamán elkerüljék a további korlátozásokat.

Dame Sarah korábban már felhívta a figyelmet a különböző országok oltási arányai közötti nagy különbségekre, és azt javasolta, hogy az oltásokat olyan területekre kellene küldeni, ahol a rendelkezésre álló oltóanyagok száma alacsony, hogy mindenkit legalább egyszer beoltsanak, ahelyett, hogy egyeseket háromszor oltsanak be.