Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,872 $

Nigéria egy, a Shell csővezetékből származó napokig tartó olajszivárgást vizsgál

Az olajszivárgás épp egy olyan régióban történt, mely már eddig is küzdött a súlyos környezetszennyezéssel.

Fotó: Unsplash/Marc Rentschler
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a nigériai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak a Trans Niger kőolajvezetéken történt, több napon át tartó olajszivárgás okának felderítésére. A hatóságok közlése szerint június 11-én észlelték a szivárgást, a dél-nigériai Rivers államban lévő Eleménél, melynek következtében napi szinten 180 ezer hordónyi (!) olaj ömlött ki.

Négy nappal később a Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited egy közleményben erősítette meg a szivárgást. Noha a hivatalos közlés szerint „pár napig” tartott a rendkívül környezetkárosító incidens, környezetvédő csoportok szerint a szivárgás egy hétig tartott, mire sikerült megfékezni. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A Shell, a Nigériai Olajszivárgás-felderítő és -elhárító Ügynökség és a helyi közösségek képviselői hétfőn kivonultak a helyszínre, hogy információkat gyűjtsenek, adatokat elemezzenek, fizikai bizonyítékokat vizsgáljanak, és felmérjék a szivárgás okait.

Nem sokkal később a Shell szóvivője is megerősítette a hétfői helyszíni látogatást, megjegyezve, hogy a vizsgálat egyik célja, hogy kiderítsék, pontosan mennyi olaj ömlött ki az incidens során. Ez azonban már nem az első alkalom, hogy a Shell igen nagy bajba keveri magát: a vállalatnak az évek során több jogi csatát kellett megvívnia a Niger-deltában történt olajszivárgások miatt.

Az olajipari vállalat a legtöbb szivárgásért a csővezetékek elleni vandalizmust, valamint a nyersolaj illegális megcsapolását véli az olajszivárgások hátterében, ám a legutóbbi szivárgás komoly környezeti károkat okozott a régióban, így a vállalatot valószínűleg felelősségre vonják, és kártérítésre kötelezhetik.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.