Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,71 Ft
Euró
396,21 Ft
Font
468,86 Ft
Bitcoin
65,314 $

Aki megtagadja a névjegyzék aláírását, nem szavazhat

Fontos kitétel a névjegyzék aláírása, másképpen az illető nem szavazhat, és azok is hiába próbálkoznak, akik már szavaztak egyszer.

...svg content...Fotó: Egy férfi leadja szavazatát a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választásokon az erdélyi Kolozsváron 2024. június 9-én. Az EP-választást június 6. és 9. között rendezik az Európai Unió tagállamaiban. MTI/Kiss Gábor
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Már kora reggel megnyitották a szavazóhelyiségeket, és a legfrissebb adatok szerint rengetegen éltek a lehetőséggel. Alig 1 óra alatt ezrével szavaztak, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter például első volt Dunakeszin, amivel példát mutatott az ott lakók számára, jelezvén a szavazás fontosságát.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy csak személyazonosító igazolvány és lakcímkártya bemutatásával szavazhatunk, de többek között az írásképtelen emberekre is gondoltak, akik ugyancsak leadhatják voksaikat. Egyelőre minden a legnagyobb rendben zajlik Budapesten és vidéken is. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

A vasárnapi választásokon a szavazatszámláló bizottságok nem engedik szavazni azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Nem lehet kétszer szavazni

Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, és emiatt felveszik a visszautasítottak jegyzékére, de később visszamegy és magával viszi az érvényes igazolványát, akkor természetesen szavazhat.

Vissza kell utasítani azt, aki nem szerepel a névjegyzékben, esetleg már szavazott (azaz már szerepel az aláírása a névjegyzéken). A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot.

Ha a választópolgár kifogásolja, hogy alá kell írnia a névjegyzéket, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választó megtagadja a névjegyzék aláírását, akkor vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

Liner/MTI

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.