Nevetségesen drágán árulják a nemrég kiadott RTX 3060 videókártyákat

not image

Kulcsár Péter

2021.február.28 - 02:09

Hiába próbálnak meg mindent bevetni az üzérek ellen, a különböző online platformokon eszméletlenül magas pénzösszegeket kérnek el a grafikus kártyákért cserébe.

A számítógépes és konzolos gamerek rémálma már november óta tart, ősz óta ugyanis lehetetlen beszerezni a globális chiphiány miatt grafikus kártyákat, játékgépeket, valamint egyéb PC-s komponenseket.

Aki mindezek ellenére szeretne magának vásárolni a következő generációs GPU-k valamelyikéből, kizárólag az eBay-en és más platformokon tevékenykedő üzérektől tudják őket megvenni, horribilis összegekért.

Az Nvidia múlt hónapban mutatta be az Ampere modellsorozathoz tartozó RTX 3060 egységet, amellyel a Full HD és 1440p felbontást előnyben részesítő játékosokat célozták meg – írta a Game Rant magazin.

Alig történt meg az új GPU-k piacra dobása, a fehérorosz Onliner viszonteladóknál egyetlen darabjáért 1 080 amerikai dollárt kértek, ami a 329 dolláros alapárhoz viszonyítva 328 százalékos emelkedésnek számít.

Az Nvidia korábban bejelentette, hogy az RTX 3060-ot képtelenség feltörni, ezért a bitcoinbányászok és a kiberbűnözők fő célpontjává vált, hiszen a kártya meghackelése esetén plusz bevételre tehetnek szert.

A nyerészkedőket és az üzéreket egészen addig nem lehet megállítani, amíg meg nem oldódik a chiphiány okozta probléma a piacon. A világ legnagyobb chipgyártója, a tajvani TSMC nemrég arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy újult erővel nekivágtak a termelésbe, ám az ellátás egészen idén év végéig problémás lehet.