Netanjahu: Izrael „bármit megtesz, hogy megvédje magát” Iránnal szemben

Fotó: MTI/EPA/Jerusalem Post pool/Marc Israel Sellem
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A miniszterelnök kijelentette, szerinte a két ország közötti diplomácia kudarcot vallott, s meggyőződése, hogy Irán továbbra is „nyíltan elkötelezett a holokauszt elpusztítása és megismétlése mellett”.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Sky Newsnak nyilatkozva jelentette ki, hogy „mindent megteszünk, amit csak kell, hogy megvédjük magunkat” Iránnal szemben – kiemelve, hogy meglátása szerint a két ország közötti diplomácia kudarcot vallott abban, hogy Teherán leállítsa nukleáris képességeinek fejlesztését.

A miniszterelnök egyértelművé tette, elutasítja az Egyesült Államok azon kísérleteit, hogy az egyre növekvő szakadékot a két ország között kizárólagosan párbeszéd útján oldják meg:

„Nem hiszem, hogy a diplomácia önmagában működni fog. Szerintem a diplomácia csak akkor működhet, ha hiteles katonai fenyegetéssel párosul, vagy azzal a hajlandósággal, hogy az elrettentés kudarca esetén a katonai opciót alkalmazzák. Irán nyíltan elkötelezte magát a pusztítás, a holokauszt megismétlése és a hat-hétmillió izraeli zsidó elpusztítása mellett, és mi nem fogjuk tétlenül nézni, hogy ezt megtegyék.”

Netanjahu az interjú ezen pontján egy még ennél is élesebb hangnemet ütött meg, amikor Iránról beszélt:

„(Ha) ezek az ajatollahok azt hiszik, hogy nukleáris holokauszttal fenyegethetnek minket, akkor tévednek. Mindent megteszünk, amit meg kell tennünk, hogy megvédjük magunkat.”

Az interjú során Netanjahu Szaúd-Arábiának és Mohammed bin Szalmán koronahercegnek is üzent, miközben széles körben olyan pletykák keringnek, hogy az országok között békeszerződés születhet:

„Kezet nyújtunk minden arab államnak és természetesen Szaúd-Arábiának, ami létfontosságú. Nagyszerű lehetőségeink vannak arra, hogy előmozdítsuk a békét a térségünkben, a két ország közötti békét, népeink jólétét. Azt hiszem, ez megváltoztatná a történelmet. Úgy értem, máris történelmi fordulópontot értünk el a négy békeszerződéssel, az Ábrahám-megállapodásokkal, melyeket Izrael az én vezetésem alatt kötött az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal.”