Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

A népszámlálás során használt 22 ezer táblagép a közoktatási intézményekhez kerül

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium (BM) köznevelésért felelős államtitkára jelentette be kedden, hogy a népszámlálási biztosok által már nem használt, összesen 22 ezer táblagépet a közoktatási intézmények kapják meg.

Maruzsa Zoltán közlése szerint most 22 ezer táblagépet kapnak az iskolák, az eszközök a következő hetekben jutnak el az intézményekhez. Az államtitkár azt mondta, a modern oktatás egyik kulcskérdése a digitalizáció, a kormány által elfogadott, a 2021-2030. közötti időszakra vonatkozó köznevelési stratégia kiemelt célként kezeli ezt a területet.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Ismertetése szerint eddig százezer pedagógus vett részt a digitális kompetenciát támogató továbbképzésen, az iskolákban pedig bevezették a digitális kultúra tantárgyat. A tankönyv-digitalizáció is megtörtént, valamennyi állami fejlesztésű tankönyv elérhető így is, valamint a hagyományos papír alapú naplót és ellenőrzőt felváltotta az e-Kréta-rendszer, ami napi 1,5 millió elérést regisztrál – sorolta.

Folyamatosan modernizálják a közoktatást

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt néhány évben kétezer iskolában történt sávszélesség-bővítés és négyezer iskolában építették ki a biztonságos wifi-hálózatot. Maruzsa Zoltán az eszközellátottsággal kapcsolatban elmondta, 2019-ben 45 ezer notebook, 24 ezer tanulói tablet és háromezer interaktív kijelző került az iskolákhoz. A koronavírus-járvány időszaka alatt – ahol erre szükség volt – további 26 ezer számítógép beszerzéséről döntött a kormány.

Ezen kívül múlt év tavaszán elindítottak egy eszközbiztosítási programot. Annak “első lépcsőjében” az 5. és 12. évfolyamon tanulók 120 ezer notebookot, a pedagógusok 55 ezer eszközt kaptak. Ennek következő üteme idén lesz, a beszerzést megkezdik – tette hozzá.
Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára a Nemzeti Köznevelési Portál (Okosportál) kapcsán azt emelte ki, fontos, hogy ellenőrzött, biztos tudományos tartalomhoz jussanak a diákok.

Az Okosportál hatalmas segítség a diákoknak

Az Okosportálról elmondta, az elmúlt két évben 137 milliószor nyitották meg az oldalt, a felhasználók 56 ezer feladatot és ötezer feladatsort találnak a felületen, tanulócsoportok alakulnak, a mesterséges intelligencia segítségével a javítási lehetőség is adott.

A Nemzeti Köznevelési Portál médiatárában videók, animációk, interaktív térképek is vannak. A pedagógusok munkáját például 39 ezer digitális óravázlat segíti, 224 okostankönyv érhető el, valamint 36 ezer tananyagcsomag – sorolta az államtitkár. Rétvári Bence hozzátette: törekedtek arra, hogy ne csak pdf-formátumban legyenek elérhetőek a tananyagok, hanem digitálisan fejleszthető, interaktív anyag álljon össze.

Kitért arra is, hogy az Okosportálon keresztül a Múzeum Digitárhoz, a Nemzeti Audiovizuális Archívumhoz és az iWitness szolgáltatáshoz is hozzá lehet jutni. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó köszönetet mondott a népszámlálásban résztvevőknek, akik – mint mondta – 34 ezer táblagépet használtak. Ebből most 22 ezer jut a közoktatási intézményeknek.

A kormány igyekszik jól felhasználni a fennmaradó eszközöket

A kormány célja, hogy a fennmaradó eszközök az egyéb, kiemelt szektorokban tevékenykedő civil és érdekvédelmi szervezetekhez jussanak – hangsúlyozta. Ilyenek – egyebek között – a polgárőr szervezetek, a nyugdíjasokkal és idősüggyel foglalkozó, a diabétesszel élők segítésében tevékenykedő, az agrárium területén munkálkodó szervezetek, vagy a védőnők és a fogyatékosügyben segítők.

A civil szervezetek egyértelműen számíthatnak a kormány támogatására – emelte ki Nyitrai Zsolt, hozzátéve, hogy a kormány költségvetési támogatással és eszközökkel is folyamatosan segíti ezeket a szervezeteket. Mint elmondta, 2010 óta 2,5-szeresére nőtt a civil szervezetek támogatása.

A sajtótájékoztatón az érettségi vizsgák lebonyolíthatóságára vonatkozó kérdésre Maruzsa Zoltán azt mondta, több mint 21 ezer pedagógus regisztrált és jelentkezett a vizsgaszervezésre, ez a szükséges létszám másfélszerese.

A vizsgákat rendben meg tudják szervezni – nyomatékosította. Leszögezte ugyanakkor: rendkívül szerencsétlen, ha valaki az érettségi bojkottjára szólítja fel a pedagógusokat, hiszen a vizsgák megszervezése mindenki számára fontos, a továbbtanulás múlik rajta.

(MTI)