Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,83 Ft
Euró
379,42 Ft
Font
442,77 Ft
Bitcoin
43,879 $

Nepál szigorítaná a hegymászás szabályait az Everesten történt halálesetek miatt

Az elmúlt évek egyik leghalálosabb szezonja a mostani, Nepál pedig a hegymászás szabályainak szigorítását sürgeti.

Fotó: Unsplash/Andreas Gäbler
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA jelentése szerint egy veterán hegyivezető vasárnap megosztotta, a világ legmagasabb hegyén az elmúlt évek egyik leghalálosabb hegymászó szezonja után problémákat okoznak a gyenge hegymászók, akiket a kellő tapasztalattal nem rendelkező expedíciószervezők vezetnek fel a Mount Everestre.

Legkevesebb 12 hegymászó, köztük Suhajda Szilárd is életét vesztette a hegyen, 5 pedig eltűnt, akikről feltételezik, hogy nem életék túl a 8849 méter magas Mount Everesten a most véget ért idei fő hegymászószezont: ez volt a leghalálosabb szezon a hegyen azóta, hogy 2015-ben egy földrengés egy 18 ember halálát okozó lavinát indított el. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

Guy Cotter, egy ismert új-zélandi túravezető, aki ötször mászta meg az Everestet, úgy fogalmazott:

„A gyengébb ügyfelek és a kevésbé tapasztalt operátorok a probléma része. Az ügyfeleknek minimális hegymászási normákkal kellene rendelkezniük, bizonyított korábbi mászásokkal, mielőtt az Everestre jönnek.”

A nepáli kormány közlése szerint áprilisban három serpa vesztette életét, amikor a hegy alsó szakaszán jég omlott rájuk, a többiek pedig betegség, vagy a kimerültség miatt vesztették életüket. Nepál már most is szabályozza az Everest és a többi himalájai csúcs megmászását, s többek között ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki engedéllyel vághasson neki a mászásnak.

Cotter azonban úgy véli, az ügyfeleket a hegyre vezető vállalkozóknak is meg kell felelniük a felszerelésre és a személyzetre vonatkozó minimumkövetelményeknek. Rámutatott:

„Sok olyan üzemeltető van, aki ügyfeleket visz az Everestre, de nem érti, hogyan lehet elkerülni az incidenseket, és amikor a dolgok rosszul mennek, nincsenek olyan folyamatok, amelyekkel kezelni lehetne a problémákat.”

Bigyan Koirala, a hegymászást felügyelő turisztikai minisztérium egyik tisztviselője a szabályokat szigorító tervezett intézkedések kapcsán megosztotta, a kormány további intézkedéseket fontolgat, azt azonban nem kívánta részletezni, hogy pontosan mik a kormány tervei.

Hatalmas robbanás semmisített meg egy házat - videón a pillanat

A rendőrök lövésekről kaptak bejelentést, s bár megpróbáltak kapcsolatba lépni a gyanúsítottal, ez nem sikerült.