Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Nepál korlátozza a Mount Everestre szóló mászóengedélyek számát

Már korábban is ismert volt a terv, most azonban hivatalosan is megerősítették.

...svg content...Fotó: Unsplash/Tom Cleary
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AFP értesülései szerint a nepáli legfelsőbb bíróság arra utasította a kormányt, hogy korlátozza az Everestre és más hegycsúcsokra kiadott hegymászási engedélyek számát. Noha ez a terv már korábban is ismert volt, pénteken egy ügyvéd hivatalosan is megerősítette, hogy korlátozzák a mászóengedélyek kiadását.

Mint ismert, Nepál ad otthont a világ 10 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolcnak, s minden tavasszal – amikor a hőmérséklet melegedni kezd, s általában szélcsend van – kalandorok százait vonzza. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Deepak Bikram Mishra ügyvéd, aki az engedélyek korlátozását sürgető beadványt nyújtott be, az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a bíróság a nepáli hegyekkel és a környezettel kapcsolatos lakossági aggodalmakra reagált az intézkedéssel:

Elrendelte a hegymászók számának korlátozását… és intézkedéseket hozott a hulladékgazdálkodásra és a hegység környezetének megőrzésére is.”

A bírósági ítélet szerint „tiszteletben kell tartani” a hegyek kapacitását, és meg kell határozni a megfelelő maximális engedélyszámot. Noha az ítélet megszületett, annak teljes szövegét nem tették közzé, s az ítéletről szóló összefoglaló sem említi, pontosan mennyire korlátozták a kiadható engedélyek számát.

Az eddigi gyakorlat szerint Nepál jelenleg mindenkinek engedélyt adott, aki kérelmezte azt és hajlandó volt 11 ezer dollárt fizetni az Everest megmászására, mely a világ legmagasabb csúcsa a tengerszint feletti 8 849 méteres magasságával. Tavaly az ország 478 engedélyt adott ki az Everestre, ami rekordot jelentett, ezzel együtt pedig aggodalmat is keltett az egyre növekvő szeméthalmok és a halálesetek miatt.