Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

A vásárlók is rosszul járhatnak, ha szabálysértő a trafikos

Aki nem tartja be a szabályokat, és tetten érik, súlyos milliókat fizethet, de akár a működési engedélyét is elveszítheti.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A fiatalok védelmében fokozottan ellenőrzi a trafikokat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amelynek egyik fő feladata az, hogy távol tartsa ezt a korosztályt a dohányzástól és a dohánytermékektől – írja az MTI a hatóság hétfői közleményére hivatkozva. Abban azt is kiemelik:

Egész évben tartanak majd a szúrópróbaszerű próbavásárlások, ennek lényege pedig az, hogy betartassák a törvényt, s kiszűrjék azokat a trafikokat, ahol kiadják a dohánytermékeket 18 év alattiaknak. De az SZTFH arra is felhívta a figyelmet, hogy idén január 1-től jelentősen szigorodtak a büntetési tételek a szabályszegő dohányboltosoknak. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150%-a, de legfeljebb tízmillió forint, mindemellett a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják. Amennyiben a dohánytermék-kereskedő egy éven belül háromszor is kiszolgál fiatalkorút, a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyét – hangsúlyozzák.

A dohányboltokkal kapcsolatos szigorításra az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya szerint azért volt szükség, mert továbbra is nagy problémát jelent a 18 éven aluliak dohánytermékekkel történő kiszolgálása. Ezzel azonban nem mindenki értett egyet, a trafikosok azon a véleményen vannak, hogy a szigorítás túl kemény.

Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának adatbázisa alapján 2023-ban tovább csökkent a dohányboltok száma az országban, sőt, olyan települések is vannak, ahol egyáltalán nincs trafik. De az adatbázisból az is kiderül, hogy az elmúlt években drasztikusan csökkent a dohányboltok száma.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.