Omikron variánssal fertőződött meg egy Németországban élő magyar

A koronavírus elleni oltás emlékeztetõ, harmadik adagjának beadására várakoznak emberek egy londoni oltóponton 2021. december 7-én. A brit egészségügyi hatóságok javasolják az emlékeztetõ oltás felvételét a 18 év feletti korosztálynak a koronavírus nemrégiben azonosított, a korábbi változatokhoz képest jelentõs mutációkat tartalmazó omikron variánsának megjelenése miatt. MTI/EPA/Andy Rain
not image

Takács Petra

2021. december 8. - 10:55

A férfi egyike lehet az első fertőzötteknek Németországban, állapota azonban javul, már csak hőemelkedéssel küzd.

Bár hazánkban még nem jelent meg a koronavírus-járvány omikron variánsa, egy Németországban élő magyar állampolgárnál már igazolták, hogy az új típusú vírussal fertőződött meg. A 34 éves férfi erős lázról és köhögésről számolt be, tünetei azonban néhány nap múltán enyhültek – adta hírül az Index.

Németországban november végén találtak először omikronra utaló gyanús eseteket, a magyar férfi tesztje pedig december 1-jén lett pozitív. Ez azt jelenti, az elsők között lehetett, akinél igazolták a vírus új törzsét.

Honfitársunk arról számolt be, két Pfizer oltást is kapott júniusban, az eltelt idő alatt azonban lecsökkenhetett a szervezetében az antitestek száma.

Vélhetően nem ő az egyetlen határon túl élő magyar, aki megfertőződött az omikron vírussal, a közelgő ünnepek miatt pedig hamarosan hazánkban is megjelenhetnek az első esetek – nyilatkozta Bodrogkői Zsolt virológus. Azt is hozzátette, ez még nem jelenti azt, hogy az omikron dominánssá is fog válni.

A dél-afrikai tapasztalatok alapján az új mutáció gyorsan terjed, de nem tudhatjuk, Európában hogyan viselkedne. Az is csak gyakorlatban derülhet ki, mennyire nyújtanak ellene védettséget a korábban felvett oltások.

Szerencsére a legújabb vírustörzs nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a delta variáns, korai lenne azonban kijelenteni, hogy Európa öregedő népessége is ugyanúgy reagálna rá, mint Afrika. Ha így lesz, az hosszú távon a COVID-19 járvány enyhülését is jelentheti.