Német tudósok áramvezető fémmé alakították a vizet

Helmholtz Berlin
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 3. - 10:31

Régóta tudjuk, hogy a tiszta, desztillált víz képtelen vezetni az áramot, így tökéletes izolátorként használható, köszönhetően a H2O molekulában található gyenge hidrogénhíd-kötésnek.

Ahhoz, hogy megvalósulhasson az áramvezetés, feltétlenül szükséges egy második anyagot is hozzáadni a vízhez, mint például sót, ami biztosítani tudja a szabadon mozgó elektronokat a folyadékban.

Ezen kívül a víz magas nyomáson képes elérni azt is, hogy a külső elektronhéjon lévő elektronok átfedjék egymást, ami kizárólag olyan gázóriások belsejében játszódhat le, mint például a Jupiter vagy a Szaturnusz.

A berlini Helmholtz Központ kutatói most egy teljesen új módszert hoztak létre, amelynek segítségével fémekhez hasonló, konduktív tulajdonságokkal ruházták fel a vízmolekulákat. Ehhez a BESSY II névre keresztelt szinkotron sugárforrást alkalmazták, amivel extrém erős röntgensugarakat hoztak létre, majd elkerülvén a potenciális robbanásokat, nem fémet öntöttek a vízre, hanem kevés vizet a fém felületére.

Az eljárás során szinte pillanatok alatt fémmé változott a víz, az ezüst színű nátrium és kálium cseppecskék arany árnyalatban pompáztak, ami tetszetős képet festett, ugyanakkor felruházta áramvezető képességgel a molekulákat.

Az arany színben pompázó vékony vízréteg néhány másodperc erejéig látható volt, ami pontosan elegendő időnek bizonyult ahhoz, hogy a kutatók spektroszkóppal megvizsgálják és különféle ellenőrzéseket végezzenek el rajta.

Egyetlen kérdés csupán az maradt, vajon milyen technológiai megoldások esetében használható fel az új vívmány, esetleg készíthetnek-e belőle szakemberek olyan eszközöket, ami az emberiség javára válhat?