Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Német lap: Orbán Viktor „karácsonyi ajándékként” megkaphatja az uniós pénzeket

Mint írják, megvan rá az esély, hogy a magyar miniszterelnök karácsonyra „ajándékot” kapjon Brüsszeltől.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Orbán Viktor karácsonyra „ajándékot” kaphat Brüsszelből, ugyanis nem kizárt, hogy a Bizottság feloldja azoknak a befagyasztott pénzeknek egy részét, amelyeket eddig visszatartott – írja a Mandiner a Handelsblatt német lap cikkére hivatkozva.

A brüsszeli tudósító, Carsten Volkery szerint Orbán Viktor azért blokkolja az Ukrajna számára szánt segélyt, hogy megszerezhesse a Magyarország elől visszatartott forrásokat. A lap megjegyzi, korábban nagy felháborodást váltott ki Brüsszelben, amikor a magyar miniszterelnök kezet fogott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a kamerák előtt. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Most azonban az Unió mégis közel állhat ahhoz, hogy teljesítse Orbán legfőbb kívánságát, vagyis átutalja a visszatartott alapok egy részét. A lap szerint az ügyben az Unió hitele foroghat kockán: a kérdés, hogy képes-e érvényt szerezni az általa kitűzött jogállami elveknek, vagy hagyja, hogy a magyar kormányfő akarata érvényesüljön.

Magyarország ismét vétóval fenyeget

A lap kiemeli, a többi tagállam megint Orbán Viktor jóváhagyására szorul, hogy meg lehessen szavazni az Ukrajnának szánt 50 milliárdos segélycsomagot. Ahogy fogalmaznak, a magyar kormányfő kezében van még egy „ütőkártya” is: a lengyel kormányváltás. Úgy tűnik ugyanis, hogy az EU-barát Donald Tusk veszi át az irányítást Varsóban, és ígérete szerint megnyitja a pénzcsapokat Brüsszelben, ez pedig a Magyarországnak járó forrásokat is érintheti majd.

Összesen 110 milliárd euró forog kockán, amit a jogállamisági aggályok miatt tartanak vissza. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagy dilemma előtt áll: segíteni szeretne lengyel konzervatív párttársának, de óvakodnia kell attól, hogy kettős mércét alkalmazzon. Mielőtt pénzt folyósítana Lengyelországnak, Magyarországnak is kell valamit teljesítenie.

Az uniós hivatalos álláspont az, hogy az utalások csak akkor indulnak meg, ha mindkét ország bevezette a kívánt igazságügyi változtatásokat, ám minden bizonnyal a politikai szempontok döntenek majd a végén. „A tagállamok számára jelenleg a legfontosabb, hogy megszavazzák az Ukrajnának szánt segélyt, így nagy az esély arra, hogy Orbán Viktor karácsonyra milliárdos meglepetésben részesülhet” – összegezte Carsten Volkery, a Handelsblatt brüsszeli tudósítója.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.