Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Német sajtó: a német kormány tanulhatna a kioktatott Magyarországtól 

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár (b) megbeszélést folytat Berlinben 2022. október 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 30. - 08:21

A Junge Freiheit szembement a német állásponttal, ugyanis azt merték leírni, hogy mulattató az a kettős mérce, amely mentén Németország kioktatja Magyarországot, pedig Magyarország valójában egy európai erődítmény. 

Németország mindig azt képzeli, hogy leckéket adhat demokráciából Magyarországnak. Aligha van még egy európai állam, ahol olyan ellenséges a légkör egyetlen ellenzéki párttal szemben, mint a Szövetségi Köztársaságban, ha az Alternatíva Németországért (AfD) pártról van szó. A legkisebb érintkezés is megbocsáthatatlannak számít ebben az országban – idézi a Junge Freiheit nevű német lapot a Magyar Nemzet

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A lap úgy fogalmaz, hogy Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort már most jobboldali autokrataként rágalmazza a helyi tömegmédia, anélkül is, hogy az AfD-vel együttműködne. A Fidesz magyar kormányzópárt nem engedheti meg magának, hogy túl közel álljon a párthoz. Utalnak ezzel arra, hogy a magyar miniszterelnök a napokban megemlítette, hogy 

„a német demokrácia sajátossága, hogy ha az AfD-vel kapcsolatban lépéseket tennénk, az kihatással lenne az államközi kapcsolatokra”.  

Orbán Viktor hozzátette, hogy az uniós intézményeken keresztül történő német beavatkozás a magyar belügyekbe mára óriási mértékeket öltött. A lap szerint Orbán Viktor szavai azt bizonyítják, hogy nem azért nincs szoros kapcsolat a két konzervatív erő között, mert a Fidesz félne a Kereszténydemokrata Unió (CDU) reakciójától, akikkel egykor nagyon közeli kapcsolatban állt a magyar kormányzópárt. 

A CDU a saját útját járja, ami nem a mi utunk. Magyar szempontból a CDU ma baloldali párt” – idézik a kormányfőt, aki azt is elmondta, hogy az útjaik a CDU-val elváltak. 

Az írásban felidézik, hogy miközben a Fideszre óriási nyomás nehezedik a német kormány részéről az AfD-vel kapcsolatban, addig a szociáldemokrata–zöld–liberális német kormánykoalíció szorosan együttműködik a magyar ellenzékkel, ugyanis a szociáldemokrata Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke és Daniel Freund, az Európai Parlament zöldpárti képviselője a választási kampány időszakában többször hangsúlyozta Orbán-ellenességét. 

A lap egészen mulattatónak találja ezt a kettős mércét annak fényében, hogy Németország a demokrácia egyetlen őreként oktatja ki Magyarországot és lép fel ellene, ahogy azt is tudjuk, hogy Németországban nem probléma, ha a legtöbb sajtótermék egy kézben van, és még a kancellár reggelizik is a vezetőkkel, de Magyarországon már baj, ha nem a „független-objektív” (baloldali-liberális) sajtó van óriási túlsúlyban.  

A Junge Freiheit úgy véli, hogy Orbánt azonban nem kell kioktatni. Jobban érti a szövetségi köztársaság tragédiáját, mint az önmagát. A beszélgetéseim alapján is újra világossá vált számomra, hogy Németország multikulturális társadalommá vált. Ez már nem politikai program kérdése, hanem tény. 

A szerző azt is hozzáteszi, hogy hogy Magyarország ma már egy párhuzamos univerzum sok nyugat-európai országhoz képest. Az ország egy európai erődítmény, ahol nincsenek gyilkos késelők vagy csoportos nemi erőszakok. Számos előremutató kérdésben azonban nagyfokú konszenzus van. A magyarok többsége például elutasítja az olyan jelenségeket, mint a tömeges migráció vagy a korai szexualizáció az iskolákban. A magyar választók egyértelmű többséggel, sorozatban negyedszer is megerősítették Orbán pártjának irányvonalát. A német kormány tehát minden bizonnyal tanulhatna egy-két dolgot a kioktatottaktól – idézi a Magyar Nemzet.