Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,96 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,16 Ft
Bitcoin
61,483 $

Nem várt szövetség bontakozott ki az elmúlt hónapokban, az USA már a szankciók betartatását ígéri

Az elmúlt hónapok során új kereskedelmi szövetség kezdett el formálódni Kína és Irán között, olykor napi 500 ezer hordós olajszállítmányok mentek egyik kikötőből a másikba.

Másher, 2012. április 11. 2011. szeptember 28-án készült kép egy iráni biztonsági őrről a délnyugat-iráni Huzisztán tartománybeli Másherben lévő petrolkémiai komplexumban. Irán 2012. április 11-én leállította Németországba irányuló olajszállításait és mintegy száz európai uniós vállalat termékeinek importját tiltotta meg. Teherán korábban jelezte: más uniós tagállamok esetében is leállítja olajexportját válaszul arra, hogy az Európai Unió januárban arról döntött: július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, és szankciókkal sújtja az iráni jegybankot. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Egyesült Államok ezt nem meglepő módon szintén észlelte, és ezért megmondták Kínának, hogy amennyiben továbbra is ilyen meredeken fog emelkedni a két hatalom közötti kereskedelem, be fogják tartatni a Donald Trump által bevezetett iráni szankciókat a kínai hajókon is.

Egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú amerikai kormánytisztviselő a Financial Timesnak árulta el, hogy észlelték az elmúlt idők során, hogy Irán egyre több olajat exportál Kínának. A kormánytisztviselő megerősítette, hogy szóltak Kínának, ők sem mentesülnek a szankciók alól és be fogják tartatni, amennyiben ez a gyakorlat folytatódik. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A forrás a brit lapnak úgy fogalmazott, hogy mindettől függetlenül még az is elképzelhető, hogy a szankciókat a közeljövőben úgy ahogy van feloldják, ugyanis arra számítanak, hogy rövidesen tárgyalóasztalhoz tudnak ülni Teheránnal az Iráni Atomegyezmény felújítása érdekében:

„Sokkal jobb lenne, ha az USA fel tudná oldani a szankciókat, Irán pedig visszafordítaná a nukleáris lépéseit annál, hogy az USA a szankciók betartatásával, Kína pedig a szankciók elkerülésével foglalkozik. Nem fogunk vallást csinálni ebből a formátumból”

Nem véletlen a reakció, ugyanis az elmúlt idők során többekben is felmerült a kérdés, hogy vajon az Egyesült Államok szemet huny a növekvő exportok felett annak érdekében, hogy Iránt a tárgyalóasztalhoz csalogassa.

A JCPOA-t, vagyis az Iráni Atomegyezményt még 2015-ben kötötték Iránnal a nyugati hatalmak, ám a republikánusok nyomására Donald Trump ezt felrúgta 2018-ban és bénító szankciókat vetett ki az Iszlám Köztársaságra.

Kína, amely szintén aláírta az egyezményt, februárban még naponta átlagosan 478 ezer hordó olajat importált Iránból, amely március hónapra 856 ezer hordóra emelkedhet, amennyiben ilyen ütemben emelkedik a két fél közötti kereskedelem.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.