Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Kutatás: nem növeli a stroke kockázatát a Pfizer frissített covid-oltóanyaga

TÉMÁK:
#Pfizer
Fotó: illusztráció | Unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Amerikai szövetségi egészségügyi szakemberek szerint „nagyon valószínűtlen” a stroke kockázatának növekedése az oltást követően.

Legalábbis ami a Pfizer vakcinákat illeti, ezek biztonsági aggályait vizsgálták ugyanis a 65 évnél idősebb oltottak esetében. A szakemberek arra jutottak, hogy a vakcina nem növeli a stroke előfordulásának esélyét.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) pénteken közleményben közölte, hogy eddig egyetlen más felügyeleti szervezet sem észlelt hasonló aggályokat a Pfizer vakcinák esetében.

A CDC felügyeleti rendszere ugyanakkor korábban egy lehetséges biztonsági kockázatot mutatott ki, mely alapján a 65 évnél idősebbeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki stroke a Pfizer frissített oltását követő 21 napban. Később azonban úgy vélekedtek, hogy nagyon valószínűtlen a klinikai kockázat.

Megjegyezték, hogy más országokban sem észlelték a stroke megnövekedett kockázatát a frissített vakcinák esetében, mindazonáltal hozzátették, hogy az ügy további vizsgálatokat igényel – írja a CNA.

“Sem a Pfizer és a BioNTech, valamint a CDC vagy az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) sem figyelt meg hasonló megállapításokat. Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a COVID-19 oltóanyagának használatával összefüggésbe hozhatók lennének a stroke-os esetek” – közölte az oltóanyagot gyártó vállalat.