Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Nem mindegy, milyen szaloncukrot vásárolunk karácsonyra

Nem mindegy, milyen szaloncukrot vásárolunk karácsonyra

Nem mindegy, milyen szaloncukrot vásárolunk karácsonyra
Pilisvörösvár, 2013. december 9. Különféle ízesítésû szaloncukrok a Szamos Marcipán Kft. pilisvörösvári üzemében 2013. december 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mivel idén a koronavírus-járvány miatt többen dönthetnek úgy, hogy személyes vásárlás helyett inkább az online felületeken szerzik be a finomságokat az ünnepekre, ezért érdemes lesz odafigyelni arra, hogy éppen melyik gyártót választjuk.

Mivel idén a koronavírus-járvány miatt többen dönthetnek úgy, hogy személyes vásárlás helyett inkább az online felületeken szerzik be a finomságokat az ünnepekre, ezért érdemes lesz odafigyelni arra, hogy éppen melyik gyártót választjuk.

A cikk a videó után folytatódik

A Világgazdaság elemzéséből kiderült, hogy a gazdasági krízis ellenére a szaloncukrok vásárlásában idén nem várható visszaesés, és a zselés édességek iránti keresletet 2020-ban sem tudják majd kielégíteni, így jól tesszük, ha még időben beszerezzük karácsonyfánk ízletes díszeit.

Hazánkban átlagosan évi 6,5 milliárd forint értékben veszünk szaloncukrot. Idén jelentős, akár 10-12 százalékos drágulás várható – a legolcsóbb szaloncukrok kilogrammos ára 900 forint, míg a legdrágábbaké 15 ezer forint körül alakulhat.

Mennyiségben és értékben is jelentős a növekedés a prémium termékek esetében, amelyeknél mellőzik a mesterséges adalékanyagok és ízfokozók használatát. Ezek csomagolása celofán helyett selyempapír és szanitol, ezért ízükön túl a kinézetük is passzol a karácsonyi hangulathoz.

Egyre elszaporodtak az üzletek polcain az édes-sós és cukormentes szaloncukrok is. Utóbbiak főként a fogyókúrázók és a cukorbetegek körében népszerűek, hiszen kalóriatartalmuk alacsonyabb a hagyományos édességekhez képest. Több helyen kaphatóak már sós-karamellás szaloncukrok is, de zserbós, mákos bejglis vagy akár almás pités ínyencségekkel is találkozhatunk a bevásárlóközpontokban.

A szaloncukoripar évente körülbelül 3,5 ezer tonna szaloncukrot gyárt. Idén az online forgalom kerülhet előtérbe, a koronavírus-járvány második hulláma következtében ugyanis sokan az interneten fogják megrendelni a finomságokat. A legnagyobb mennyiségben a közép-árkategóriába tartozó édességeket vásárolhatják majd meg, a szaloncukor átlagos kosárértékét pedig 15 ezer forintra becslik a szakértők.