Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Nem kímélte a fagy a magyar kajszibarack-ültetvényeket

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A március eleji-közepi hidegek sem tettek jót, de az április eleji fagy okozta a legnagyobb kárt, így előfordulhat, hogy idén csak álmodozni fogunk az édes gyümölcsről.

A március-április környékén tapasztalt hidegek jelentős károkat okoztak a magyar kajszibarack-ültetvényekben, amely által egyes helyeken 90-100%-os terméskiesés várható (jellemzően az Alföldön), és a magasabb területeken fekvő termőterületen is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A legtöbb termőtájon mindemellett nagyon erős a Monilia nyomása, ami a meggynél is problémát jelenthet majd az idei évben, de jelentettek Stigmina és levéltetű fertőzést is, ami szintén rossz hír – számolt be a fruitveb.hu.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák az április eleji -3°C körüli hőmérséklet miatt. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó.

Tolna megyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek, itt ugyanis -4°C-os szállított fagyot mértek, amely által üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák. Győr-Moson-Sopron megyében -6°C körüli fagy károsított, így 30-35% a jelenleg látható kár mértéke.

Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban. Borsod megyében 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak.