Nem készíthet drónfelvételeket a sajtó a Texasban várakozó menekülttömegről

Fotó: Unsplash/ Miguel Ángel Hernández
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 19. - 05:58

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) kéthetes repülési korlátozást vezetett be a texasi Del Rio felett csütörtökön, ezzel megakadályozva, hogy a Fox News drónokkal készítsen felvételetek a határőrségre egy híd alatt várakozó bevándorlók ezreiről.

Az FAA honlapja szerint az ideiglenes repülési korlátozásról szóló döntést a hatóság Del Rio felett “különleges biztonsági okokból” hozták meg, de ezeket az okokat nem részletezték – írja a New York Post.

Az FAA közleménye szerint az ideiglenes korlátozást a határőrség kérte, mivel a drónok akadályozták a bűnüldözést a területen. A hatóság hozzátette: mind minden ideiglenes repülési korlátozás esetében, a sajtó engedélyt kérhet a helyszínen való működésre az FAA-tól. 

Ted Cruz texasi szenátor a korlátozást “nevetségesnek” nevezte, és közölte: soha nem látott még ehhez hasonlót. A republikánus politikus szerint arról lehet szó, hogy az országos szintű felháborodás miatt a Biden-kormány úgy döntött, korlátozni fogják a Fox News forgatását, hiszen az első felvételek nemrég jelentek meg a helyszínről. 

“[A híd alatti jelenet] a legszörnyűbb dolog, amit valaha láttam… Jelenleg 10.503 ember tartózkodik a híd alatt. Embertömeg, amíg csak a szem ellát. Csecsemők, kisgyermekek, emberek szenvedése” – mondta el a szenátor a Fox News-nak. 

Cruz elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt ugyanezen a helyszínen még csak 700-1000 ember tartózkodott, többségük haiti menekült. Szeptember 8-án azonban az Egyesült Államok kormányának döntése értelmében megszüntették a Haitibe tartó deportációs repülőjáratokat, így kerültek ide a menekültek.