Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,91 Ft
Euró
395,73 Ft
Font
468,43 Ft
Bitcoin
66,016 $

Nem idegen a magyar fiataloktól a mesterséges intelligencia használata

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Ifjúságkutató Intézetének felmérése szerint a magyar fiatalok jelentős része kapcsolatba került már a mesterséges intelligenciával.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Smart

Kiss László

Szerkesztő

A szerdán közzétett kutatás eredményei szerint a 15-29 éves korosztályból a városi fiatalok nagyobb arányban használták a ChatGPT-t vagy más AI alkalmazást. Budapesten a megkérdezettek 71 százaléka, a megyeszékhelyeken élők 63 százaléka, a kisebb városokban lakók 49 százaléka, míg a községekben élők csupán 42 százaléka próbálta ki ezeket a programokat.

A felmérésből az is kiderült, hogy a mesterséges intelligenciát többnyire hasznosnak tartják a fiatalok, különösen a férfiak, azok körében pedig, akik AI-t rendszeresen használják, még pozitívabb volt a megítélés. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A kutatás eredményei alapján megoszlanak a vélemények arról, hogy az emberi kontroll megmarad-e a mesterséges intelligencia felett, ugyanakkor a válaszadók több mint fele bízik abban, hogy az emberek továbbra is irányítani tudják az AI-t. A nők azonban szkeptikusabbak ezen a téren: míg a férfiaknak csak 37 százaléka tart attól, hogy elveszíthetjük a kontrollt, a nők többsége aggódik emiatt.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatása arra is rávilágított, hogy a fiatalok szerint túl sok szó esik a mesterséges intelligenciáról. A megkérdezettek 60 százaléka véli úgy, hogy az AI-ról szóló kommunikáció túlságosan hangsúlyos, ami felhívja a figyelmet a fejlesztői és felhasználói etikai kérdésekre és a szabályozási kihívásokra is.

A felmérés során ezer magyar fiatalt kérdeztek meg 2024 januárjában egy reprezentatív minta alapján, online, önkitöltős kérdőívekkel.