Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Nem fizeti ki a milliárdos sérelemdíjat a Hableány-katasztrófát okozó cég

A csaknem öt éve történt tragédia kapcsán 1,8 milliárdos sérelemdíjat állapított meg a bíróság.

Budapest, 2023. szeptember 26. Németh Leona bíró ítéletet hirdet a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2023. szeptember 26-án. Halálos tömegszerencsétlenséget eredményezõ vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt elsõ fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendõ szabadságvesztésre ítélte a bíróság az ukrán hajóskapitányt. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltûntként tartanak nyilván. MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Ahogy arról korábban írtunk, a Hableány-tragédiában elhunyt utasok hozzátartozói és a túlélők korábban mintegy 4,3 milliárdos sérelemdíj megfizetését követelt a bíróságon a 28 ember halálát okozó katasztrófa kapcsán a Viking Sigyn norvég tulajdonosától, valamint a Hableányt üzemeltető magyar cégtől.

Végül az ítélet szerint 1,8 milliárd forintot ítéltek oda a perben résztvevők részére, 78 fő számára 5 és 80 millió forint közötti összegű sérelemdíjat állapítottak meg. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a cég nem hajlandó fizetni, a fellebbezéssel pedig a korábbi, 15 napos fizetési határidő is érvényét vesztette. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Mint azt a Borsnak Sógor Zsolt jogász elmondta, a cég mind a hatályos jogszabályok alapján meghatározott összegnek a nagyságrendjét, bizonyos esetekben pedig annak jogosultságát is vitataja. Hozzátette, hogy a fellebbezés miatt az ügy akár további két évig is húzódhat.

A Hableány ügyében több további per is indult, ám eddig csupán a Sigyn kapitánya elleni zárult le. A bíróság a baleset bekövetkeztéért felelőssé tett Jurij C-t öt és fél év fogházra ítélte. A szállodahajót üzemeltető cég ügyvédjei szerint ugyanakkor már korábban is megkérdőjelezték a sérelemdíj összegét, mivel úgy vélik, hogy a Hableánynak kitérési kötelezettsége lett volna a Vikinggel szemben.

Ennek kapcsán a bíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy abszurd, hogy a Viking méretével jóval kisebb Hableánynak kellett volna kitérnie a négyszer nagyobb Sigyn elől, valamint ez nem érv arra, hogy a Sigyn figyelmen kívül hagyta a Hableányt.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel egyre jobban fél Orbán Viktortól

Mint mondta, a brüsszeli történtek minden határon túlmennek és egyben jelzik, hogy félnek Orbán Viktortól és a szuverenista erők véleményétől.

Fél nap alatt elfogták a budapesti Louis Vuitton üzlet tolvajait

A budapesti rendőrök mindössze 12 óra alatt azonosították a terézvárosi luxusmárkabolt betörésének feltételezett tetteseit.