Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,42 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
65,070 $

Nem engedett a követeléseknek Navalnij édesanyja, végül átadták fia holttestét a családjának

A volt orosz ellenzéki vezető holttestét átadták az édesanyjának.

London, 2024. február 19. Az orosz ellenzék néhai vezetõjének, Alekszej Navalnijnak az emlékére elhelyezett virágok és mécsesek Londonban 2024. február 19-én. Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a büntetõteleprõl Szalehard városba vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók. MTI/AP/Kin Cheung
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Nem volt hajlandó beleegyezni fia temetésének feltételeibe Ljudmila Navalnaja, miután döntenie kellett arról, hogy vagy halála helyszínén, egy büntetőtelepen temetik el Alekszej Navalnijt, vagy pedig le kell mondaniuk a nyilvános búcsúztatásról a szeretteinek. Végül a néhai politikus szóvivője számolt be a fejleményekről – közölte a Sky News.

„Alekszej Navalnij holttestét átadták az édesanyjának. Köszönjük mindenkinek, aki velünk együtt követelte” – írta az X-en Kira Jarmysh, hozzátéve, hogy amint bármilyen információval rendelkeznek majd a temetésről, azt azonnal közlik majd. Egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy a hatóságok beleszólnak-e majd a búcsúztatás körülményeibe. Soron kívül Tovább megy az adok-kapok a DK és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt között

Korábban Navalnij özvegye, Julija Navalnaja azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megfélemlítette az egykori ellenzéki vezető édesanyját, és arra kényszerítette, hogy egyezzen bele egy nyilvánosságtól elzárt temetésbe, különben az asszony nem búcsúzhat el a fiától.

Navalnaja szerint kétségtelen, hogy a maga orosz elnök áll a temetéssel kapcsolatos ultimátumok mögött, melynek kapcsán Navalnij édesanyját napok óta hitegetik, és különböző feltételeket szabnak, megsértve ezzel nem csupán a politikus szeretteit, de a hívőket is.

A nő démoninak nevezte az eljárást, és azt követelte, hogy feltételek nélkül adják ki elhunyt férje holttestét, hogy keresztény módon temethessék el, a szokásokhoz hűen. Navalnaja úgy véli, hogy gúnyt űztek férje halálából, és még ezt követően is azon vannak, hogy megalázzák az emlékét.