Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Újabb nagyon értékes nyugati nehézfegyvereket lőttek ki az oroszok, minden a levegőbe repült

Fotó: Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt áll, miután az orosz erők hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Oroszország egyre szisztematikusabban képes megsemmisíteni a Nyugat által biztosított nehézfegyvereket, amik érzékeny veszteségek az ukránok számára.

Ukrajna rendre amiatt panaszkodik, hogy nem kap elegendő fegyvert a Nyugattól. Legutóbb azt nyilatkozták, hogy a kért fegyverek mindössze 10%-át kapták meg, ami messze nem elegendő az orosz túlerővel szemben.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Azóta az USA bejelentett egy 1 milliárd dolláros fegyvercsomagot, de más országok is új csomagokat küldenek. Ugyanakkor ezek sem elegendőek Oroszország legyőzésére, különösen azok után, hogy az orosz erők egyre több nyugati fegyvert repítenek a levegőbe.

Miután Ukrajna eleve nem kap túl sok nehézfegyvert, ez így különösen problémás lehet számukra. Az orosz légvédelem legutóbb egy ukrán Szu-25-öst is kilőtt, de egy Mi-24-es helikopter szintén áldozatául esett a támadásnak.

A legérzékenyebb veszteség számukra azonban az orosz légierő által mért csapás volt, melynek során 12 ukrán tüzérségi és aknavetős állást robbantottak fel, köztük M777-es nehézfegyverekkel, amiknek nagy hasznát vették az ukránok.

A TASS beszámolója szerint az oroszok rakétákkal mértek támadást az ukrán tüzérségre és aknavetőkre. A támadásban rakétarendszerek is megsemmisültek, amiket már nem tudnak használni az ukránok.

Az oroszok valószínűleg tudatosan utaznak ezekre a célpontokra, és már nem egy olyan nyugati fegyvert semmisíthettek meg, amiket az ukrán erők még csak használni sem tudtak. Az USA hamarosan helikoptereket is küld Ukrajnának, melyek szintén veszélyben lesznek.