Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,14 Ft
Euró
395,41 Ft
Font
462,64 Ft
Bitcoin
62,592 $

A jelenleginél négy és fél milliószor gyorsabb internethálózatot tesztelnek

Új távlatokat nyitna az alkalmazása, ráadásul a már meglévő hálózaton próbálták ki.

Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Aston Egyetem kutatói 301 terabit, vagyis 301 000 000 megabit/másodperc adatátviteli sebességet értek el egy már meglévő üvegszálas hálózaton. Ez a több mint négymilliószor gyorsabb az átlagos szélessávú internethez képest – számolt be róla a Cybernews.

Ezzel a sebességgel alig egyetlen másodperc leforgása alatt (!) 753 darab kétrétegű (50 GB-os) Blu-ray filmet lehetne letölteni. Összehasonlításképp: egy átlagos sebességű (70 mbit/s) hálózaton egyetlen ilyen méretű fájl letöltése csaknem 96 percet venne igénybe. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

„Mindezt úgy érték el, hogy új hullámhossz-sávokat nyitottak meg, amelyeket most még nem használnak az optikai szálas rendszerekben. A különböző sávok az optikai szálon keresztül továbbított fény különböző színeinek felelnek meg” – írják a kapcsolódó közleményben.

Az Aston Egyetem kutatóinak nem ez az egyetlen hasonló projektjük, a japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézettel (NICT) és az amerikai Nokia Bell Labs-szel együttműködve új eszközöket, többek között úgynevezett optikai erősítőket is kifejlesztettek.

Mindazonáltal ez még mindig nem világrekord sebesség, azt ugyanis a japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet tartja, 22,9 petabit/másodperccel, ami körülbelül 76-szor gyorsabb, mint a 301 Tbit/s-os teljesítmény. Ehhez azonban a jelenleginél jóval fejlettebb kábelrendszer alkalmazása lenne szükséges.