Dollár
391,63 Ft
Euró
399,27 Ft
Font
473,09 Ft
Bitcoin
24,130 $

NAÜ főigazgató: a helyzet napról napra veszélyesebb a zaporizzsjai atomerőműben

Fotó: Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép a zaporizzsjai atomerőmű 1-es blokkjáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 6. - 01:49

Ennek megoldásához arra van szükség, hogy a szakértők számára lehetővé tegyék a komplexum látogatását és ellenőrzését, ez azonban hosszú távon kevés.

Az ENSZ nukleáris főnöke a hét elején arra figyelmeztetett, miszerint Európa legnagyobb ukrajnai erőműve „teljesen irányíthatatlanná vált”, ezért sürgős kérést intézett Oroszországhoz és Ukrajnához, hogy a kialakult helyzetet mielőbb stabilizálják és megelőzzenek egy lehetséges balesetet.

Soron kívül Titkos iskolákban tanulnak az afgán lányok, hogy egy jobb jövőt biztosítsanak maguknak

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az Associated Pressnek adott keddi interjújában szintén aggodalmának adott hangot, kiemelve, hogy a probléma napról napra veszélyesebbé válik a délkeleti Enerhodar városában található zaporizzsjai erőműben, amelyet az oroszok még márciusban foglaltak el.

Majd hozzátette, ennek megoldásához arra van szükség, hogy a szakértők számára lehetővé tegyék a komplexum látogatását és ellenőrzését, ez azonban hosszú távon kevés – derül ki a The Guardian beszámolójából.

Az Euronews beszámolója szerint Grossi elmondta, bármely nukleáris létesítmény megfelelő és biztonságos működéséhez számos alapelvet és normát szükséges betartani, ám a Zaporizzsjában kialakult nagyon egyedi helyzet világosan megmutatja, hogyan állunk most.

„A nukleáris biztonság minden elvét megsértették az erőműben. Ami kockán forog, az rendkívül komoly, rendkívül súlyos, egyben hihetetlenül veszélyes” – mondta a szakértő.