Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Elmondta a NATO, szerintük hogyan érhet véget az orosz-ukrán háború

Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár beszédet mond a NATO kétnapos brüsszeli védelmi miniszteri ülésének második napi tanácskozásán a védelmi szövetségi brüsszeli székházában 2022. június 16-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
not image

Nagy Noel

2022. június 26. - 22:16

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, milyen véget vár a háborúnak és erre milyen reakciót kell adnia a szervezetnek.

Stoltenberg ugyanis kijelentette, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásos úton, megállapodás keretében fog véget érni a háború, viszont szerinte ettől független továbbra is kell fegyverrel támogatni Kijevet és fenntartani a szankciókat – idézte a FARS.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

A legvalószínűbb, hogy a háború a tárgyalóasztalnál ér véget” – fogalmazott a spanyol El Pais napilapnak a főtitkár, aki elismerte, hogy az elsöprő katonai győzelem feltehetően nem fog bekövetkezni Ukrajna részéről.

„A mi felelősségünk, hogy biztosítsuk Ukrajna számára a lehető legerősebb pozíciót és segítei kell nekik, hogy egy szuverén és független európai nemzet maradjanak”

Stoltenberg hozzátette, hogy Kijev pozíciójának erősítését Moszkvával szemben úgy lehet elérni, hogy erős katonai támogatást nyújtanak, gazdasági segítséget biztosítanak és szigorú szankciókat tartanak fel Oroszország ellen.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„Békét csak akkor lehet elérni, ha leteszed a fegyvert. Ukrajna azonban a szabadságáért harcol, a létezésének jogáért, hogy demokratikus ország legyenek anélkül, hogy Oroszország hatalma alá kerülnének. Az ukránok készen állnak ezért nagyon magas árat fizetni, saját magukat feláldozni ezekért az értékekért. Nem a mi tisztünk, hogy elmondjuk nekik, mekkora áldozatot hozzanak”

Stoltenberg nem gondolja úgy, hogy Ukrajna felfegyverzése növelné a konfliktus halálos áldozatainak számát és táplálná a háborút – mint hangsúlyozta, azért küldenek fegyvereket, mert az ukránok ezt kérik tőlük.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió fegyvereket küld Ukrajnának, nincs konfliktus a NATO és Oroszország között. Moszkva ugyan gyakran fenyegetőzik, de a nyílt konfliktustól még távol állunk.