Kíméletlen őszinteséggel beszélt arról a német miniszter, hogyan verte át Ukrajnát a Nyugat

Az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tiltakoznak tüntetõk Ankarában 2022. március 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Burhan Özbilici
not image

Nagy Noel

2022. március 13. - 23:15

Robert Habeck, Németország gazdasági minisztere erős szavakkal ismerte el, hogy a nyugati hatalmak feleslegesen hitegették Ukrajnát.

Habeck a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában beszélt arról, hogy a nyugati hatalmak nem voltak egyértelműek Ukrajnával az euróatlanti integrációt illetően, amellyel egyszerre keltettek reményt és csalódottságot:

„Szerinte az volt Európa, a NATO és a Nyugat hibája, hogy kinyitottuk Ukrajnának az ajtót, majd közöltük velük: egyébként nem jöhettek be. Ez frusztráló lehet Ukrajnának, hogy a demokráciáért, a szabadságért és a Nyugatért dolgoznak folyamatosan és mégsem engedik nekik, hogy oda tartozzanak”

Hozzátette: megígértük, hogy megvédjük őket Oroszországtól, de nem akartunk, hogy Ukrajna NATO-tag legyen; elítéltük a Krím-félsziget annektálását, de megépítettük az Északi Áramlat-2-t; azt akartuk, hogy Ukrajna védje meg magát – és ezzel Európát – de azt kértük, ne a mi fegyvereinkkel. Ebben nem voltunk világosak.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Habeck megjegyezte, hogy számos oka volt azoknak az álláspontoknak, amelyet az imént kifejtette. Szerinte ha Ukrajnát beveszik a NATO-ba, az Oroszországgal konfliktust idézett volna elő, valamint az Ukrajnának szállított nehézfegyverek is, nem is beszélve a korrupciós gondokról Ukrajnában.

A gazdasági miniszter közölte, hogy az egyik legnehezebb döntés, amit eddig meghoztak, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, ugyanis ezzel orosz katonákat ölnek, akik még fiatal gyerekek, akit Putyin úgy küldött a háborúba.