Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

A NASA sikeresen telepítette a James Webb űrtávcső hővédő pajzsát

Fotó: Az Európai Ûrügynökség (ESA) által közreadott képen az Arianespace európai ûrkutatási vállalat Ariane 5-ös hordozórakétájával felbocsátják a James Webb-ûrteleszkópot az ESA Francia Guyana-i Kourouban lévõ indítóállomásáról 2021. december 25-én. Az amerikai ûrhajózási és ûrkutatási hivatal, a NASA második igazgatójáról elnevezett James Webb a valaha tervezett legnagyobb ûrteleszkóp. Az 1990-ben indított Hubble ûrteleszkóp utódjának szánt eszköz a világegyetem legkorábbi korszakát fogja feltárni. MTI/EPA/ESA/CNES/Arianespace/JM Guillon
Világűr

Czinder Tímea

Szerkesztő

Nyolc napot vett igénybe a művelet, az első képek készítésére azonban még várnunk kell.

Sok érdeklődő kíséri figyelemmel a karácsonykor felbocsátott űreszköz körüli munkálatokat, többek között azt, hogy a hővédő pajzs beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Ahhoz, hogy a James Webb űrteleszkóp a Hubble helyére léphessen, 344 potenciálisan kudarccal végződő művelet elvégzése szükséges, amelyek közül fontos mérföldkő a nappajzs felszerelése.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Az öt hajszálvékony műanyag lapból álló eszköz telepítése nem volt egyszerű feladat, a teniszpálya méretű anyagot először ugyanis szépen össze kellett hajtogatni, hogy beférjen a teleszkópot szállító Ariane 5 rakétába. A telepítési művelet az indítást követő harmadik napon indult, és nyolc napot vett igénybe, a NASA munkatársai ugyanis szünetet tartottak az újévi hétvégén.

A hővédő anyagát először ki kellett bontani, majd feszesre húzni. A sajtóközlemény szerint ebben a teleszkóp 178 kioldómechanizmusából 139 vett részt, 70 zsanérszelvény, 8 kioldómotor és körülbelül 400 szíjtárcsa dolgozott az összetett feladaton, valamint 400 méter kábelt is felhasználtak.

Az öt vékony műanyaglap együttesen egymilliós nagyságrendű fényvédelmet biztosít, és nem csak a naptól, hanem a föld és hold fényétől és hőjétől is megóvja az érzékeny műszereket, a sikeres telepítéssel pedig a hibalehetőségek 75 százalékát hagyta maga mögött a NASA – számolt be az Interesting Engineering.

Az első képek készítésére azonban még legalább öt és fél hónapot kell várni, ennyi időt vesz igénybe a teleszkóp optikájának beállítása és a műszerek kalibrálása. A várakozás során az nyújthat vigaszt, hogy a teleszkóp tökéletesen startolt az Ariane 5 rakétával, a fedélzeten lévő üzemanyag pedig még legalább tíz évre elegendő.