Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

A NASA bejelentette, egy ChatGPT-szerű asszisztenst hoz létre az űrhajósok számára

Megvalósulhat a 2001: Űrodüsszeia?

Fotó: Unsplash/NASA
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha a 2001: Űrodüsszeia című film után mindannyiunk bizalma (előre is) megrendült az űrbeli mesterséges intelligenciában, mára a mesterséges intelligencia kifejezetten komoly előnyöket kínál mind a pilóta nélküli, mind a pilóta által irányított küldetések számára.

Ennek nyomán a Guardian jelentése szerint a NASA úgy határozott, kifejleszt egy olyan rendszert az űrhajósok számára, mely lehetővé teszi, hogy egy ChatGPT-szerű interfész segítségével manővereket hajtsanak végre és kísérleteket végezzenek. Dr. Larissa Suzuki, az IEEE következő generációs űrkommunikációval foglalkozó találkozóján úgy fogalmazott a fejlesztés kapcsán: Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

„Az elképzelés az, hogy eljussunk arra a pontra, amikor már beszélgető interakciókat folytatunk az űreszközökkel, és azok is visszajeleznek nekünk a riasztásokról, érdekes felfedezésekről, melyeket a Naprendszerben és azon túl látnak. Ez már tényleg nem olyan, mint a sci-fi.”

A NASA azt a célt tűzte ki, hogy a rendszert a Lunar Gateway nevű űrállomáson telepítse, mely a Hold körül fog keringeni, s mely a tervek szerint az Artemis missziót fogja támogatni. A rendszer természetes nyelvi interfészt használna, mely lehetővé tenné az űrhajósok számára, hogy tanácsot kérjenek a kísérletekkel vagy a manőverekkel kapcsolatban anélkül, hogy a bonyolult kézikönyveket kellene bogarászniuk.

A NASA közlése szerint mesterséges intelligenciára és gépi tanulási technológiákra lenne szükség a különböző rendszerek kezeléséhez, amikor az űrállomás nem tartózkodik a Holdon: ide tartozik többek között a tudományos hasznos terhek autonóm működtetése, az adatátvitel priorizálása, az autonóm műveletek, valamint a Gateway állapotának kezelése is.