Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,760 $

Mesterséges intelligencia kezelheti majd a segélyhívásokat

Portugáliában tesztelik annak lehetőségét, hogy a mesterséges intelligencia vegye át a diszpécserek szerepét.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Portugália egy új, az OpenAI ChatGPT fejlesztésén alapuló mesterséges intelligencia-rendszert tesztelését tervezi, hogy kiderüljön, hogy az ország sürgősségi hívásainak kezelésére is alkalmas lenne-e a forgalmas időszakokban.

António Pombeiro, a belügyminisztérium főtitkárhelyettese egy portói technológiai konferencián újságíróknak elmondta, hogy a mesterséges intelligencia lesz az első kapcsolattartó azok számára, akik a 112-es segélyhívó vonalat hívják, számolt be róla a Business Insider. Soron kívül Folytatódik az F1-es Monacói Nagydíj, kövesd élőben

Pombeiro szerint a forgalmas időszakokban előfordul, hogy a hívóknak öt-hat percet is kell várniuk a válaszra, ha ugyanazt az eseményt jelentik be, ami jelentős terhet ró a diszpécserek vállára is.

„Bizonyos helyzetekben a hívások nagy száma miatt várakozási időnk van. Ez leginkább akkor fordul elő, amikor nagy nyilvánosságot kapó esemény alakul ki, sokan figyelik, mi történik, és mindenki a segélyhívót tárcsázza.”

A mesterséges intelligenciával működő rendszer ezzel szemben először felmérné, hogy milyen problémáról számol be a hívó, miközben az emberek észre sem veszik majd, hogy egy robottal beszélnek” – tette hozzá, de tisztázta, hogy nem fogja helyettesíteni az emberi diszpécsert.

A tervek szerint a rendszer nem kezeli majd a teljes folyamatot, ugyanis egy bizonyos ponton a hívókat végül emberi diszpécserekhez irányítják majd.

Pombeiro elmondta, hogy amennyiben a teszt sikeres lesz, a rendszer 2025-ben kezdheti meg működését.

Több mint 300 embert temetett maga alá a föld Pápua Új-Guineában

Újabb természeti katasztrófa történt, ezúttal Pápua Új-Guineában, aminek következtében több mint 300 embert temetett maga alá a föld.