Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,754 $

Mióta itt jártál:

A NASA bemutatta a Hold-misszióra szánt új űrruhákat

Fotó: Unsplash/ David Trinks
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NASA új, karcsúbb kivitelezésű űrruháit az űrhajósok az Artemis-küldetés során fogják viselni, melynek célja, hogy 2025 végére embereket juttasson a Holdra.

Az Al Jazeera jelentése szerint a NASA bemutatta a jövő űrhajósainak új űrruháit, melyek jóval karcsúbbak és rugalmasabbak az előzőkhöz képest. A NASA szerdán mutatta be az új generációs űrruha első prototípusát, melyet kifejezetten azon első űrhajósok számára alakítottak ki, akik várhatóan pár éven belül visszatérnek a Hold felszínére.

Soron kívül Akár lakáshitel törlesztésre is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Az új holdi ruházatot a houstoni Johnson Űrközpontban mutatták be az Axiom Space által rendezett esemény keretein belül: a NASA egy 228,5 millió dolláros szerződés keretében bízta meg a texasi székhelyű vállalatot az Artemis-programban viselt ruhák gyártásával.

Az Artemis-program célja, hogy az 1972-ben befejeződött történelmi Apollo-missziók óta először juttasson embereket a Holdra, ami várhatóan 2025 végén fog megtörténni. Az Axiom által “Axiom Extravehicular Mobility Unit” vagy röviden AxEMU néven emlegetett új ruhák áramvonalasabbak és rugalmasabbak, mint a régi Apollo-ruhák, jobban illeszkednek és nagyobb mozgást biztosítanak viselőiknek.

Jobb és rugalmasabb az új ruha

A ruházat több védőréteget, köztük egy hátizsákot tartalmaz életfenntartó rendszerekkel, míg a buborék alakú sisak tetején világítás és egy nagyfelbontású kamera is helyet kapott. Bill Nelson, a NASA adminisztrátora az új ruhák kapcsán úgy fogalmazott:

“A következő generációs űrruhák nemcsak azt teszik majd lehetővé, hogy az első nő járjon a Holdon, de minden eddiginél több ember számára nyitnak lehetőséget a Hold felfedezésére és tudományos kutatására.”

Az új űrruhákat úgy tervezték, hogy akár 8 órán keresztül is viselhetőek legyenek, a NASA közlése szerint pedig olyan rugalmasak a ruhák, hogy az amerikai lakosság legalább 90 százaléka (nők és férfiak egyaránt) viselhetné. Az azonban egyelőre rejtély, hogy pontosan hogyan is néznek ki az új ruhák, így nagy eséllyel az igazi leleplezésre még egy kicsit várnunk kell.