Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,38 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
464,33 Ft
Bitcoin
65,928 $

Több mint másfél millió euróért kelt el Napóleon két pisztolya egy aukción

A Louis-Marin Gosset párizsi fegyvergyártó által készített fegyverekkel akart egykor öngyilkos lenni Bonaparte Napóleon francia császár.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint két pisztolyt, amelyet Bonaparte Napóleon egykor öngyilkosságra akart használni, vasárnap 1,69 millió euróért adtak el Franciaországban. Mint írják, a Párizstól délre fekvő Fontainebleau-ban tartott árverésen a finoman díszített tárgyak vevőjének kilétét nem hozták nyilvánosságra. Az aukciósház szakértője, Jean-Pierre Osenat elmondta, hogy Napóleon állítólag a francia hadjárat leverése után próbálta volna használni a pisztolyokat, ám a nagybirtokos eltávolította a puskaport.

Emiatt a francia uralkodó inkább mérget próbált használni, de kihányta és életben maradt, később pedig odaadta a pisztolyokat a földesurának, hogy megköszönje neki a hűségét. Lemondását követően Napóleon száműzetésbe vonult az Olaszország partjainál fekvő Elba szigetére, de nem sokkal később visszatért Franciaországba. 1815-ben a britek legyőzték a waterlooi csatában, hat évvel később pedig száműzetésben halt meg Szent Ilona szigetén. Fontos hozzátenni még azt is: Napóleon emléktárgyai rendkívül keresettek a gyűjtők körében. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Híres fekete bicorne kalapja például 1,932 millió euróért (732 millió forint) kelt el egy párizsi árverésen tavaly novemberben. Még a Drouot aukciósház sem számított arra, hogy rekordot jelentő összegért fog elkelni a kalap, hiszen eredetileg 600 ezer és 800 ezer euró közötti összegre becsülték. Míg a francia császár egy másik kalapjáért korábban 1,884 millió eurót fizetett ki új tulajdonosa. Azt szintén a Drouot aukciósház értékesítette, melynek szóvivője úgy véli, az árat vélhetően a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Ridley Scott Napóleon-életrajzi film körüli hype hajtotta fel.

Az Index a The Guardianre hivatkozva azt íjra, a francia kulturális minisztérium a fegyverek eladása előtt a kormány hivatalos lapjában szombaton közzétett határozatában a tárgyakat nemzeti kincsnek minősítette, és kiviteli tilalmat rendelt el rájuk. A kiviteli tilalomról szóló tanúsítvány kiállításával egy 30 hónapos időszak nyílik meg, amely alatt a francia kormány vételi ajánlatot tehet az ismeretlen új tulajdonosnak, akinek joga van visszautasítani azt – részletezik.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.

Elgázolt egy kerékpárost, majd házfalnak ütközött egy autós Nagyatádon

Súlyos baleset történt Nagyatádon, ahol egy autós elgázolt egy kerékpárost, majd egy házfalnak csapódva állt meg.

78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Magyarországnak végre kell hajtania az EU Bíróságának ítéletét, és 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi pénzbírságot – áll a kormánynak címzett friss levélben.