Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
465,69 Ft
Bitcoin
57,603 $

Éveken át képes tárolni és felhasználni a napenergiát egy különleges rendszer

A svédországi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói által kifejlesztett energiarendszer folyékony formában képes tárolni a zöld energiát.

...svg content...Twenty20
Greenbox
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A szerkezetet először 2017-ben mutatták be, most azonban egy ultravékony termoelektromos generátorhoz csatlakoztatva bebizonyították, hogy elektromos áramot is képes termelni, ezáltal létrehozható a napenergiát igény szerint felhasználó, öntöltő technológia.

A Molecular Solar Thermal (MOST) rendszernek nevezett eljárást több mint egy évtizede fejlesztik; a középpontjában egy speciálisan kialakított szén-, hidrogén- és nitrogénmolekula áll. Amikor napfénnyel érintkezik, a molekulán belüli atomok átrendeződnek, hogy megváltoztassák az alakját, és egy energiában gazdag izomerré alakítsák át, amely folyékony formában tárolható. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

A MOST rendszer által rögzített energia ebben a folyékony állapotban akár 18 évig is tárolható, mielőtt egy speciálisan tervezett katalizátor visszaváltoztatja a molekulát eredeti formájába, és az energiát hő formájában felszabadítja.

A Chalmers Egyetem kutatói a Sanghaji Jiao Tong Egyetem tudósaival együttműködve rájöttek, hogy egy kompakt termoelektromos generátor segítségével ezt a hőt elektromossággá lehet alakítani.

A koncepciószerkezet jelenlegi teljesítménye a jelentések szerint legfeljebb 0,1 nW, ami ugyan elég kevésnek tűnhet, azonban a tudósok óriási potenciált látnak benne, véleményük szerint ugyanis a napenergia időszakos jellegét kezelhetik azzal, hogy a MOST hónapokig vagy évekig tárolja, és lehetővé teszi, hogy igény szerint lehívható legyen.

Miután a kutatócsapat megmutatta, hogy a rendszer alkalmas az áramtermelésre, teljesítményének javítására fognak összpontosítani, miközben egy megfizethető kereskedelmi megoldáson dolgoznak, amely lehetővé teszi a készülékek töltését, valamint az otthonok fűtését.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.

Miért négyévente rendezik meg az olimpiát?

Az ókori görög hagyományoktól a modern kori megújulásig ívelő út magyarázza az olimpiai játékok négyévenkénti rendezésének gyakorlatát.