Clouds
21 Budapest
Dollár
365,25 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
439,82 Ft
Bitcoin
23,253 $

Kanász-Nagy Máté szerint a nagytőkések örülhetnek az uniós megállapodásnak

Budapest, 2022. december 6. Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. december 6-án. MTI/Kovács Tamás
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Úgy véli, hogy Magyarország továbbra is adóparadicsom marad, amiért kibúvót kap a minimumadó alkalmazása alól.

Ismét a multinacionális nagyvállalatok nyertek az uniós megállapodással, megint olyan uniós kompromisszum született, aminek a nagytőke örülhet – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

Kanász-Nagy Máté szerint azzal ugyanis, hogy Magyarország kibúvót kap a globális minimumadó alkalmazása alól, a nagytőke mentesül a magasabb társaságiadó megfizetésétől – szögezte le.

Megmarad az adóparadicsomi állapot, a multik a magyar munkavállalóknak sem fizetnek annyit, mint például Németországban, és Magyarországon a környezetvédelmi előírások is lazábbak – sorolta kifogásait a politikus.

Magyarországnak járnak az EU-s támogatások

Az LMP ezért feladatának tartja, hogy megakadályozza az uniós támogatások visszaáramlását a centrumországokba. A párt emellett alternatívát kíván mutatni a nagyvállalatok “neoliberális kiszolgálásának” politikájával szemben. Olyan alternatívát, amely a kis- és közepes vállalatokat támogatja, valamint a közszférát. Emellett érvényre kívánják juttatni a szennyező fizet elvét is, hiszen a legnagyobb környezetszennyezők a külföldi tulajdonú nagyvállalatok – mondta.

Kanász-Nagy Máté leszögezte azt is: Magyarországnak járnak az uniós támogatások, hiszen azokat nem rászorultsági alapon osztják – fogalmazott -,hanem azért, mert az ország megnyitotta piacát az európai közösség előtt.

A politikus a januári 15 százalékos nyugdíjemelésről szólva kifogásolta, hogy az az idősek emelkedő költségeit sem fedezi majd, ugyanakkor a közszolgálati dolgozók, a tanárok, az egészségügyben és a szociális szektorban foglalkoztatottak számára semmilyen béremelést nem jelentettek be. Az LMP ezért legalább inflációkövető béremelést követel a számukra.

MTI