Dollár
385,50 Ft
Euró
392,89 Ft
Font
466,65 Ft
Bitcoin
24,059 $

Nagyszerű eredményekkel rendelkezik az újonnan engedélyezett kínai vakcina

Peking, 2021. február 25. A 2021. február 25-én közreadott képen egy egészségügyi dolgozó a Sinovac kínai gyógyszergyártó által készített koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó ampullákat tart a kezében a cég pekingi üzemében 2020. szeptember 24-én. Kínában 2021. február 25-én két új hazai gyártású koronavírus elleni vakcina is megkapta az engedélyt a szélesebb körben történő használatra. Az egyik a CanSino Biologics terméke, a másik az állami tulajdonú Sinopharmé. MTI/AP
not image

Kornis Vivien

2021. március 22. - 17:00

A kínai fejlesztésű CanSino Biontech koronavírus elleni oltóanyagát nemrég fogadták el hazánkban. Különösen jelentős a döntés, hiszen a Johnson & Johnson Janssen vakcinájához hasonlóan az oltanyagból egyetlen dózis is elegendő a védettség kialakításához.

Mivel ezekből a védőoltásokból nincsen szükség második adagra, így sokkal hamarabb, akár három-négy héttel korábban ki tud alakulni a védettség a szervezetben – írja a Magyar Nemzet

Soron kívül Hétfő reggeli Gyurcsány-vers: „Megszűnt a rend. Ti tettétek.”

A Janssen vakcinája a kutatások szerint 66 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzést, azonban 85 százalékos hatékonysággal képes megakadályozni a betegség súlyos lefolyását.

A CanSino vizsgálati eredményei nagyon hasonlóak a Johnson & Johnson védőoltásának adataihoz, a kínai fejlesztésű vakcina 65,7 százalék hatékonysággal bír, ám a súlyosabb lefolyású megbetegedés kialakulását 90,9 százalékos hatékonysággal előzi meg.

Így tehát az egydózisú oltóanyagok elsősorban arra alkalmasak, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket megakadályozzák. A most engedélyezett CanSino vakcina pedig erre kimondottan jól használható.