Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
465,69 Ft
Bitcoin
57,603 $

Nagyon nem valószínű, hogy egy vuhani laborból származik a koronavírus

Szakértők nyomozása alapján nagyon nem valószínű, hogy a koronavírus egy kínai laborbalesetből származik.

Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A koronavírus eredetét kutatja a járványhelyzet kirobbanása óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudósokból álló nemzetközi csoportja Kínában. A csapat a kulcsfontosságú vuhani helyszíneken végzett vizsgálatai során több beteggel és vészhelyzetben eljáró személlyel készített interjút.

A WHO kutatócsoportja és a kínai egészségügyi hatóságok kedden tartottak közös sajtótájékoztatót egy vuhani hotelben, mielőtt a szakértők elhagyták az országot – írja a CNN. A csoport meglátogatta a huanani piacot és a kórházat, ahol az első eseteket jelentették, illetve a vuhani virológiai intézetben is jártak, ahol a különböző jelentéseket és adatokat vizsgálták. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

A Sky News szerint a bizonyítékok jelenleg azt mutatják, az eredeti koronavírus valószínűleg állatokon keresztül kezdett embereket fertőzni. A csapat a sajtótájékoztatójuk során elmondta, azt még nem tudták megállapítani, mely fajok játszottak közre a járványhelyzet kirobbanásában, vagy hogy hol történhettek a korai fertőzések.

A kutatócsoport szerint a korai koronavírus lehetséges, hogy a járvány első bejelentett esetei előtt már fertőzött a Vuhan területén kívül eső régiókban. Liang Wannian, Kína nemzeti egészségügyi bizottságának (NHC) szakértője elmondta, miután a hatóságok ellenőrizték a kutatási mintákat, gyógyszereladási adatokat és kórházi jelentéseket, nem találtak bizonyítékot rá, hogy 2019 decembere előtt fertőzött volna a koronavírus Vuhanban.

Az NHC-t vezető Liang Wannian azonban azt is hozzátette, hogy kutatásaik során sem denevérekben, sem tobzoskákban nem találtak SARS-CoV-2 vírust, és a tesztelésnek alávetett vuhani állatok egyike sem mutatott a fertőzésre utaló jeleket. Hozzátette, hogy a hűtött állati termékek vizsgálata még folyamatban van – derül ki a CNN összefoglalójából.

A WHO szóvivője szerint arra sincsen bizonyíték, hogy 2019 év vége előtt akár Vuhanban, akár bárhol máshol kitört volna a járványhelyzet.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.

Miért négyévente rendezik meg az olimpiát?

Az ókori görög hagyományoktól a modern kori megújulásig ívelő út magyarázza az olimpiai játékok négyévenkénti rendezésének gyakorlatát.