Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Kiderült, mitől betegedett meg közel 900 ember Nagykőrösön

Kiderült, mitől betegedett meg közel 900 ember Nagykőrösön

Kiderült, mitől betegedett meg közel 900 ember Nagykőrösön
Fotó: Facebook/OMSZ

A Nébih vizsgálata szerint sajtkrémes rozskenyér és pulykavagdalt okozott tömeges megbetegedést a nagykőrösi közétkeztetésben.

A korábban ismert adatoknál jóval több, összesen 867 ember betegedett meg márciusban a nagykőrösi közétkeztetésben felszolgált ételektől, ami nemcsak az oktatási intézményekben, hanem egy idősotthonban is problémákat okozott. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mostani közleménye részletesen feltárta az eset körülményeit és megnevezte a rosszullétet kiváltó ételeket.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatalának illetékes osztályához március 6-án érkezett bejelentés az esetről, amely hat általános iskolát, hét óvodát, valamint egy több telephellyel rendelkező szociális intézményt és egy időskorúak gondozóházát érintette.

A megbetegedések hátterében az Eatrend Kft. által üzemeltetett főzőkonyháról származó ételek álltak, amelyeket a vállalkozás szállított az érintett intézményekbe.

Számos hiányosságra derült fény

Az ellenőrzések során számos hiányosságra derült fény a konyhák működésében. A hatóság műszaki-karbantartási problémákat tárt fel, emellett a személyi higiénia területén és az élelmiszerek előállítása során alkalmazott konyhatechnológiában is találtak kifogásolnivalót.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján két étel bizonyult felelősnek a tömeges megbetegedésekért, a házi sajtkrémes rozskenyér salátalevelekkel, valamint a pulykavagdalt.

A feltárt szabálytalanságok miatt a hatóság azonnali intézkedéseket rendelt el. A közétkeztetési tevékenységet március 7-én 11 óra 40 perctől március 13-án 14 óráig felfüggesztették, emellett kötelező fertőtlenítést és nagytakarítást írtak elő. Az eljáró hatóság élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot is kiszabott az Eatrend Kft.-vel szemben.