Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,706 $

Jövő évtől a gyógyszergyártók és a távközlési cégek extraprofitadója is megszűnik

Mindezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentette be egy sajtótájékoztatón.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón közölte, hogy 2025 januárjától a légiforgalom mellett a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie. De a miniszter azt is elmondta, hogy egyedi elbírálás mellett a biztosítóknál is leírható lesz az 50%-a az extraprofit adónak. Bizonyos feltételek mellett, állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével meghatározott időszakban – írja a Telex az ATV-re hivatkozva.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinak, ami extraprofitra tett szert a háború alatt (mint pl. a bankok vagy az energiaszektor vállalatai). A miniszter szerint a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, amelyik nem növelte az állampapír-állományát. Emellett növelni fogják a tranzakciós illeték mértékét, és valutaátváltási illetéket vetnek ki. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Viszont stopot vezetnek be a lakossági számlavezetési és kártyahasználati díjra, hogy a bankok ne a lakosságra terheljék a plusz költségeiket. Nagy Márton a szerdai eseményen megerősítette, hogy „a bankok extraprofitadója indokolt”. Majd ő is megerősítette, hogy a bankok, pénzintézetek nem terhelhetik az ügyfelekre a megemelt tranzakciós illetékek terheit. A meglévő kedvezményeket a szerződéseket illetően a bankok nem vonhatják vissza.

Korábban azt is megírtuk, hogy a magyar bankok visszautasítják, hogy a háborús időkben extraprofitra tettek volna szert, amiről a Magyar Bankszövetség számolt be. Azt mondják, a bankszektor is ugyanúgy kárvallottja a háborús körülményeknek, amik már évek óta tartanak. A sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága pedig jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét.

Több ezer álláshirdetésben keresnek tanárokat a tankerületi központok

A tanév végét követően ugrásszerűen megnőtt a pedagógus álláslehetőségek száma Magyarországon.