Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,98 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
460,64 Ft
Bitcoin
70,610 $

Ebben a sorrendben jelentkeznek a koronavírus tünetei

Egy páciens részletes beszámolója alapján bepillantást nyerhetünk a COVID-19 szimptómáinak kialakulásába, valamint abba, miként történhet meg a betegség kórlefolyása.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy páciens részletes beszámolója alapján bepillantást nyerhetünk a COVID-19 szimptómáinak kialakulásába, valamint abba, miként történhet meg a betegség kórlefolyása.

A jelenleg a világban zajló pandémia miatt egyre többen félnek: mi van ha éppen ez a tüsszentés vagy köhögés már a COVID-19 fertőzéshez köthető? Nos, a napi szorongásunk sokszor nem egyenlő azzal, hogy elkaptuk a koronavírust, viszont nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, és a furcsa tüneteket minél hamarabb kivizsgáltatjuk. Soron kívül Nem sok bolt lesz nyitva az ünnepek alatt, érdemes hamar letudni a bevásárlást

Az egyik hawaii televíziócsatorna nemrég egy igencsak hosszadalmas, ám annál tanulságosabb interjút készített az egyik COVID-19 túlélővel, aki elmondta, annak ellenére is megfertőződött, hogy minden szabályt betartott.

Hogy nagyjából tisztában legyünk, milyen sorrendben követik egymást a tünetek, a férfi elbeszélése alapján összegeztük őket, kezdve a legelső furcsa jelektől az utolsó, komolyabb szimptómákig.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/51-dolog-amivel-tavol-tarthatjuk-magunktol-a-koronavirust/

Nehéz légzés

„Egyszerűen nehezen tudtam mély levegőt venni, hamarabb elfáradtam, mert azt éreztem, nem jut elegendő oxigén a tüdőmbe.”

Az orvosok által csak dyspnoe-nak nevezett nehézlégzés legjellemzőbb tünete a légszomj, amelynek következtében súlyos esetben akár vízzel is telítődhetnek a tüdőlebenyek, ezért mindenképpen kórházi ellátás szükséges, ha komolyra fordul a helyzet.

Torok állandó köszörülése

„Nem bírtam abbahagyni a köhögést, mintha valami állandóan csiklandozta volna a torkomat.”

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a koronavírus-fertőzöttek legalább 60%-ánál fennállt a száraz köhögés, egyharmaduk szervezetéből pedig gyulladt, nyákos, nedves köpet is távozott.

Extrém fáradtság

„A levertség és a letargia semmihez sem fogható. Egy Zoom vagy egy Facetime online találkozón is csak nagyon nehezen tudtam részt venni, szinte állandóan fáradtnak és álmosnak éreztem magam.”

Mivel a koronavírus ellen az immunrendszer aktívan fellép, ezért nem meglepő, hogy a szervezet a betolakodó legyőzésére koncentrál, ezért nem marad annyi energiánk, mint azt korábban megszokhattuk.

Ködös agy

„Néha azt vettem magamon észre, mintha nem is a saját bőrömben lennék – talán ahhoz hasonlítanám, mintha egy függönyt húztak volna a szemem elé.”

A COVID-19 betegséggel kapcsolatos főbb idegrendszeri tünetek közé sorolható a fejfájás, a fáradékonyság, a koncentrációs zavarok, valamint az agyköd. A Lancet tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányból megtudhattuk, hogy 60 vizsgált koronavírus-páciens közül 33-an három hónappal a felépülés után is észlelték magukon a neurológiai nehézségeket.

Gyomorpanaszok

„Palacsintát készítettem reggelire. Amint leültem és beleharaptam volna, éreztem, hogy nem kapok levegőt és ki fogom hányni. Abban a pillanatban a kórházba akartunk sietni, végül kicsit jobban lettem.”

A hasmenés és a gyomorbántalmak mind-mind a koronavírus-betegség velejárói, viszont egyértelműen csak akkor tekinthetőek a COVID-19 szimptómáinak, ha az előző tünetek már kialakultak.

Ízlelőképesség és szaglás elvesztése

„Ez olyan, mint amikor náthásak vagyunk, egyetlen kivétellel – abszolút nem folyik az orrunk és nem érezzük úgy, hogy ki kellene fújni.”

Talán a COVID-19 legjellegzetesebb tünete a szaglásvesztés – az eddig vizsgált páciensek mintegy 80%-ánal jelentkeztek a klasszikus szimptómái, amit az ízlelés kiesése is gyakran követhet.

A tünetek állandó változása

„Egyik pillanatban még úgy éreztem, minden rendben van, pár percére rá azt hittem, nincs több energiám semmihez sem.”

Sokan panaszkodtak arról, hogy még felgyógyulás után is hosszú hetekig érezték magukon a fáradtságot, az aluszékonyságot, valamint azt, hogy a testük még nem regenerálódott a kórokozó támadása után.