Musk megígérte, kivizsgálja a brazil szélsőjobboldaliak Twitter-felfüggesztését

Jair Bolsonaro hivatalban lévõ brazil elnök a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfõvel tartott televíziós vitán Rio de Janeiróban 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i elsõ fordulójában a baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával gyõzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják. MTI/AP/Bruna Prado
Dél-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután a néhai diktátor unokája arra panaszkodott, hogy a Twitteren felfüggesztették több szélsőjobboldali politikus fiókját, Elon Musk ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja, vajon miért akarták eltávolítani az érintetteket a platformról.

João Figueiredo egykori katonai diktátor unokája arra panaszkodott, hogy szerinte „megtagadják tőlük a szólásszabadságot”, miután több szélsőjobboldali brazil politikus fiókját függesztették fel a Twitteren. A Twitter Brasil összesen három, nemrég a kongresszusba választott politikus fiókját függesztette fel: Carla Zambelli, Gustavo Gayer és a 26 éves Nikolas Ferreira az érintettek.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Nem értik, miért lettek felfüggesztve

A Guardian szúrta ki, hogy az érintett fiókok felfüggesztésére még a múlt hét folyamán került sor egy meg nem nevezett jogi követelés miatt, a három politikus fiókján kívül pedig több más szélsőséges, főként Jair Bolsonaro támogatói esetében is alkalmazták az ideiglenes blokkolást.

Minden érintett hevesen bírálta a történteket, még Paulo Figueiredo Filho is – João Figueiredo, Brazília 1979 és 1985 között uralkodó katonai diktátor unokája –, aki Elon Muskot is megjelölte panaszos tweetjében:

„Hé, @elonmusk, a céged drákói szigort és ideológiai cenzúrát alkalmaz a brazil nép szólásszabadságához való jogával szemben. Történelmünk kritikus pillanatában vagyunk! Mi folyik itt? Azt hittük, pont ezért vásároltad fel a Twittert! Emelkedjetek fel, és szüntessétek meg a cenzúrát, MOST!”

Musk erre válaszul azt tweetelte:

„Ennek utána fogok nézni.”

Noha annak kapcsán semmit nem írt a diktátor unokája, hogy mire tippel, miért függeszthették fel fiókját, és azt erre rákérdező tweetre sem reagált, annyit elárult, hogy már a Telegram-fiókját is felfüggesztették. A fiatal politikus nagyapja volt az utolsó katonai diktátor az ország történetében, miután 21 éven át sanyargatta a népet, hosszas uralkodása során pedig több száz embert gyilkoltak meg, s több ezer embert kínoztak meg és börtönöztek be.