Nem szabad hagyni, hogy a munkáltató döntsön a kötelező oltásról

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021. július 28. - 23:19

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a munkaadóknak kellene eldönteni, hogy bizonyos munkakörökben kötelezővé teszik-e a covid elleni vakcinát.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke múlt héten kezdeményezte a kormánytól, hogy tegyék lehetővé a munkaadók azon előjogát, hogy eldönthessék, kötelezővé teszik-e a koronavírus elleni oltást.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV Start című műsorában elmondta, Parragh László felvetése egy nem létező feszültséget akarna megoldani.

Azokban a kulcspozíciókban ugyanis, amiket szükséges fenntartani, meg tudtak egyezni az oltásról, ezért nem értjük, hogy a jognak miért kell beleavatkoznia egy olyan helyzetbe, ahol nincsen konfliktus, nincsen probléma.

Kordás László hozzátette, a céllal egyetért, ami valószínűleg az átoltottság növelése lehet, és hogy később ne kelljen leállnia a gazdaságnak, ami további elbocsátásokhoz vezethet. Ő az eszközt nem tartja elfogadhatónak, mert így elfordulhatna az, hogy egy bizonyos munkakörben az egyik cégnél kötelező az oltás, a másiknál viszont már nem. Tehát nem lenne egységes szabályozás, ez pedig feszültséget keltene.

Az elnök úgy gondolja, a kötelező oltások elrendelése egyébként is állami feladat kell, hogy legyen, a munkáltató ugyanis nincs birtokában annak a tudásnak, hogy egészségügyi, járványkezelési, pandémiás szempontból meg tudja hozni ezt a döntést. Ő munkaerőpiaci szempontokat, gazdasági érdekeket fog előtérbe helyezni.

Kordás már Parragh nyilatkozatát követően írt a munkaerőpiacért felelős államtitkárnak és helyettesének egy levelet, melyben arra kérte a kormányt, fogalmazza meg álláspontját, válasz azonban még nem érkezett.