Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,65 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
455,00 Ft
Bitcoin
54,472 $

2024: ennyi szabadságra van szükség ahhoz, hogy hosszabb vakációnk legyen

Három nap szabadsággal akár 9 napos vakációnk is lehet a jövő évben, de van ettől látványosabb megoldás is. Mutatjuk, hogyan lehet ezeket megvalósítani.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Amennyiben alaposan szemügyre vesszük a 2024-es hosszú hétvégék listáját, észrevehetjük, hogy akár 60 napnál is hosszabb vakációt alakíthatunk ki magunknak, ha elmúltunk 28 évesek és rendelkezünk 22 nap szabadsággal. A tippet nemrég tette közzé egy TikTok-er, megjegyezve, hogy bár nem mindig ilyen egyszerű a munkavállalók helyzete, de sokaknak hasznos lehet a gyűjtés – szúrta ki a Pénzcentrum.

@agi.travels Munkaszüneti napok 2024-ben, avagy hogyan utazz 60 napot 22 szabadnap felhasználásával! Persze tudom, hogy ez nem ennyire egyszerű, de hátha hasznos lesz számotokra😊 #utazás #utazásitippek #neked #nekedbe #fy #utazásitippekágival #magyartiktok #traveltiktok ♬ Summer Vibes – GRLN

Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Arról pedig, hogy kinek mennyi szabadság jár jövőre, a szamoldki.hu oldalán kaphatunk részletes tájékoztatást. Visszatérve a fent említett lehetőségre, elsőként fontos tudni, mikor vannak 2024-ben a munkaszüneti napok. Illetve az egyik legfontosabb szempont, hogy mivel egyetlen ünnepnap sem esik hétvégére, összesen hét hosszú hétvégére készülhetünk:

  • 3 napos hosszú hétvége: január 1., március 15., május 20. (pünkösdhétfő), november 1.
  • 4 napos hosszú hétvége: március 29.–április 1. (húsvét), augusztus 17–20.
  • 6 napos hosszú hétvége: december 25.–január 1. (karácsony–újév)

Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint hogy ezekkel kalkulálva előtte és utána, az amúgy „normál” hétvégékhez illesztjük a szabadságunkat. Ha például augusztus 20-át vesszük alapul, elsőként ezeket kell megjegyezni: mivel az államalapítás ünnepe keddre esik, ezért szombattól keddig 4 munkaszüneti napunk lesz.

Ha ehhez hozzáteszünk még 3 nap szabadságot (szerda, csütörtök, péntek), akkor máris augusztus 17., szombattól augusztus 25., vasárnapig nem kell bemennünk a munkahelyünkre. Ráadásul ekkor még bőven tart majd az iskolai szünet. Ám ettől jóval látványosabb megoldás is van, mégpedig karácsonykor – írja az Infostart.

Ekkor két nap szabadsággal 12 nap munkaszünetet tudunk kialakítani: december 21. és január 2. között mindössze 2 hivatalos munkanapunk lesz. Az már egy másik kérdés, hogy a szabadságunkról csak részben rendelkezünk, annak egy részét a munkaadó kötelező jelleggel kiadhatja. Emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy 2024-ben három szombaton kell majd dolgozni: augusztus 3-án, december 7-én, és december 14-én lesz egy nappal rövidebb a hétvége.