MRI-vel bizonyították, hogy nincs különbség a fiúk és a lányok matematikai képessége között

Kiss László

2019. november 15. - 23:32

Régóta él az a tudat a közvéleményben, melyek szerint a lányok matematikai képességei gyengébbek a fiúkénál, ám egy frissen elvégzett kutatás erre most alaposan rácáfolt.

Kutatók MRI segítségével vizsgálták meg 104 fiatal, 3 és 10 év közötti gyerek agyát (55 lány, 49 fiú), miközben olyan videót néztek, melyben matematikai témákról beszélgettek. nem meglepő módon semmilyen jelentős eltérés nem volt megfigyelhető az agyi aktivitás tekintetében, sőt, még abban sem volt statisztikai különbség, hogy a matematika köré épülő videó milyen mértékben kötötte le a figyelmüket.

A tudomány nem igazolta bizonyos emberek feltevéseit

nyilatkozta Jessica Cantlon idegkutató a Caneige Mellon University-től.

“A tesztek végén egyértelműen kijelenthettük, hogy a gyerekek agyi aktivitása között semmilyen eltérés nem mutatkozott, vagyis remélhetőleg átgondoljuk azon elképzeléseinket, hogy a gyerek mire lehet képes matematikai területen”, mondta, majd hozzátette, nagyon sokan eddig is butaságnak tartották azokat a felvetéseket, melyek szerint a lányok sokkal kevésbé kompetensek az olyan területeken, mint a tudomány, a technológia, a mérnöki szakma vagy épp a matematika, és reméli, hogy a most elvégzett kutatás végre a kétkedők véleményét is átformálja.

A biztonság kedvéért egyébként nem csak annyi dolga volt a fiataloknak, hogy a felvételt nézzék, ugyanis egy további teszt részeként 97, három és nyolc év közötti gyereknek matematikai feladatokat is adtak nekik, ahol szintén nem mutattak ki eltérést a matematikai képességek terén.