Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,41 Ft
Euró
392,62 Ft
Font
467,42 Ft
Bitcoin
57,428 $

Moszkva válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha Bosznia csatlakozik a NATO-hoz

Közleményben tudatta Oroszország boszniai nagykövetsége, hogy amennyiben az ország lépéseket tesz a NATO-hoz való csatlakozás útján, válaszlépéseket kell tenniük, mivel arra úgy tekintenek, mint egy „ellenséges lépésre”.

...svg content...Orzysz, 2020. november 25. A 16. Pomerániai Gépesített Hadosztály katonái a TUMAK-20 gyakorlaton vesznek részt az észak-lengyelországi Orzysz gyakorlótéren 2020. november 25-én. MTI/EPA-PAP/Tomasz Waszczuk
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Bosznia már régi céljának tekinti, hogy mélyebben integrálódjon Európába és az észak-atlanti szövetségbe, melynek közép-hosszú távú megnyilvánulása az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás lenne.

Ezt nehezíti azonban, hogy a Boszniában lakó szerbek inkább oroszpártiak, mely az ország hármas elnökségének szerb vezetője, Miloard Dodik véleményében is megnyilvánul – írja a Reuters. Dodik meg akarja tartani az ország teljes semlegességét, és távol akar maradni az amerikai vezetésű katonai szövetségtől. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

A nagykövetség pedig előre jelezte, hogy nem fogják jó néven fogadni, amennyiben Bosznia-Hercegovina és a NATO közeledni kezd egymáshoz. Mint fogalmaztak, ezt egy ellenséges aktusnak fogják tekinteni, és ennek megfelelően fognak reagálni is rá.

Az orosz oldal úgy véli, a NATO célja továbbra is az Oroszország elleni küzdelem, így amennyiben Szarajevó a NATO-csatlakozás mellett dönt, akkor azt úgy tekintik, mintha oldalt választott volna a világ katonai-politikai konfliktusában.

Csütörtökön az új orosz nagykövet, Igor Kalabuhov pedig Zelijko Kosmic horvát elnökségi taggal találkozott, aki nagy támogatója a NATO-integrációnak. Kosmic arról ugyan nem tett említést ezt követően, hogy a NATO összefüggésében miről tárgyaltak, ellenben Bosznia EU-tagságához szükséges reformokról esett szó.

Bosznia-Hercegovina és Szerbia maradtak az egyedüli nyugat-balkáni országok, amelyek még nem csatlakoztak az észak-atlanti katonai szövetséghez, miután tavaly Észak-Macedónia is csatlakozott. Oroszország már régóta hevesen ellenzi, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.

Reagált az itthon is akkumulátor-gyárakat üzemeltető SK ON a pénzügyi nehézségekkel kapcsolatos hírekre

Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint a vállalat vezetősége vészhelyzetet jelentett be a folyamatos veszteségek miatt, ám az SK ON szerint csak elkerülni szeretnék azt.