Moszkva válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha Bosznia csatlakozik a NATO-hoz

Orzysz, 2020. november 25. A 16. Pomerániai Gépesített Hadosztály katonái a TUMAK-20 gyakorlaton vesznek részt az észak-lengyelországi Orzysz gyakorlótéren 2020. november 25-én. MTI/EPA-PAP/Tomasz Waszczuk
not image

Nagy Noel

2021.március.21 - 14:53

Közleményben tudatta Oroszország boszniai nagykövetsége, hogy amennyiben az ország lépéseket tesz a NATO-hoz való csatlakozás útján, válaszlépéseket kell tenniük, mivel arra úgy tekintenek, mint egy „ellenséges lépésre”.

Bosznia már régi céljának tekinti, hogy mélyebben integrálódjon Európába és az észak-atlanti szövetségbe, melynek közép-hosszú távú megnyilvánulása az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás lenne.

Ezt nehezíti azonban, hogy a Boszniában lakó szerbek inkább oroszpártiak, mely az ország hármas elnökségének szerb vezetője, Miloard Dodik véleményében is megnyilvánul – írja a Reuters. Dodik meg akarja tartani az ország teljes semlegességét, és távol akar maradni az amerikai vezetésű katonai szövetségtől.

A nagykövetség pedig előre jelezte, hogy nem fogják jó néven fogadni, amennyiben Bosznia-Hercegovina és a NATO közeledni kezd egymáshoz. Mint fogalmaztak, ezt egy ellenséges aktusnak fogják tekinteni, és ennek megfelelően fognak reagálni is rá.

Az orosz oldal úgy véli, a NATO célja továbbra is az Oroszország elleni küzdelem, így amennyiben Szarajevó a NATO-csatlakozás mellett dönt, akkor azt úgy tekintik, mintha oldalt választott volna a világ katonai-politikai konfliktusában.

Csütörtökön az új orosz nagykövet, Igor Kalabuhov pedig Zelijko Kosmic horvát elnökségi taggal találkozott, aki nagy támogatója a NATO-integrációnak. Kosmic arról ugyan nem tett említést ezt követően, hogy a NATO összefüggésében miről tárgyaltak, ellenben Bosznia EU-tagságához szükséges reformokról esett szó.

Bosznia-Hercegovina és Szerbia maradtak az egyedüli nyugat-balkáni országok, amelyek még nem csatlakoztak az észak-atlanti katonai szövetséghez, miután tavaly Észak-Macedónia is csatlakozott. Oroszország már régóta hevesen ellenzi, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz.