Clouds
21 Budapest
Dollár
353,21 Ft
Euró
388,67 Ft
Font
436,95 Ft
Bitcoin
23,750 $

Moszkva reagált az EU-s gázárplafonra

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz érkezik az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tartandó kétoldalú megbeszélésre a Minszki Nemzeti Repülőtéren 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoznak Fehéroroszországban. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Sergey Karpukhin
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Moszkva sokat nem várt a reakcióval, nem sokkal a hivatalos bejelentést követően elmondták a véleményüket a gázárplafonról.

Ellentmond a piaci elveknek az EU gázárplafonról szóló megállapodása – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Minszkben újságíróknak.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

“Ez a piaci árképzési folyamat megsértése, a piaci folyamatokba való beavatkozás, bármilyen, a plafonra való hivatkozás elfogadhatatlan” – mondta Peszkov az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva.

A szóvivő szerint az orosz válasz kidolgozásához időre van szükség, hogy “gondosan mérlegelni lehessen az előnyöket és hátrányokat”. Az uniós országok hétfőn a megawattóránkénti 180 eurós gázárplafon állapodtak meg.

A döntés megelőző várakozás során az amerikai dollár és az euró folyamatosan emelkedett a moszkvai tőzsdén a hétfői kereskedésben. A dollár moszkvai idő szerint 19 óra 02 perckor 67,72 rubelt ért, 3,07 rubellel többet az előző kereskedés zárásához képest.

Az euró árfolyama 72,1 rubel volt, miután 3 rubellel emelkedett egy nap alatt. A dollár hétfőn május 11. óta először emelkedett átmenetileg 68 rubel, az euró pedig 72 rubel fölé.

(MTI)