Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

Morawieckinek „elege van az európai bürokrácia diktátumaiból”

Fotó: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény elsõ napján, 2022. december 15-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Megállapította, hogy az egyhangúság szabálya alapvető fontosságú, bár egyes tagországok szerint ez akadályozza az uniós döntéshozatali folyamatot.

Lengyelországnak és Olaszországnak „elege van az európai bürokrácia diktátumaiból” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hozzátéve, hogy a két ország együtt akarja „megújítani az Európai Uniót”.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

„A nemzetek Európáját, nem pedig egy európai szuperállamot: ezt mindketten aláírhatnánk” – mondta Morawiecki a La Stampa című olasz napilapnak adott interjúban, amikor Olaszország és Lengyelország közös álláspontjáról kérdezték.

„A lengyeleknek és az olaszoknak elegük van az európai bürokrácia diktátumaiból, és valódi demokráciát akarnak. Meg akarjuk újítani az EU-t, visszatérve az alapító elveihez”

– fejtette ki. 

Európa már most is hatalmas árat fizet 

Morawiecki szerint a két ország másik közös vonása, hogy határozottan támogatják Ukrajnát, és az hogy úgy vélik, „Vlagyimir Putyin neoimperialista politikája komoly veszélyt jelent nemcsak Kijevre, hanem egész Európára” – idézi a Politico.

Amikor a riporter arról kérdezte, mit gondol Meloni azon megjegyzéséről, miszerint Németország és Franciaország álláspontja többet számít, mint másoké, Berlin döntéseit kezdte bírálni. 

„Már most is hatalmas árat fizetünk különösen a német politika hibáiért, de ha Berlin döntene mindenről, akkor még magasabb lenne az ár [a gáz esetében]” – mondta, utalva Németország energiapolitikájára, úgy, hogy a német ipar egyik alapköve pont az olcsó orosz energia. 

Megállapította, hogy az egyhangúság szabálya alapvető fontosságú, bár egyes tagországok szerint ez akadályozza az uniós döntéshozatali folyamatot.

„Vagy az egyhangúság szabálya van érvényben, vagy az erősebb zsarnoksága”

– jelentette ki Morawiecki.