Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Mol-vezér: az ársapka szükséges volt, de csak átmenetileg volt fenntartható

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután Hernádi Zsolt, a Mol-elnök-vezérigazgatója és Gulyás Gergely egy rendkívüli, késő esti kormányinfó keretében bejelentette, hogy a kormány megszünteti az üzemanyagokra vonatkozó árstopot, a Mol-vezér is megszólalt.

A Telex készített interjút Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával az árstop eltörlése kapcsán: több témát is érintettek, többek között a hazai üzemanyaghiányt, az ársapkát, de az uniós szankciók is szóba kerültek. Az interjút nem sokkal azt követően készítették, hogy december 6-án, késő este egy kormányinfó keretében bejelentették, megszűnik az ársapka.

Hernádi úgy fogalmazott, több hetet is igénybe vehet, míg az üzemanyag elérhetősége visszatér a megszokott szintre, ám az import teljes normalizálódására még hónapokat kell várni.

“Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezhet az ország”

– fogalmazott.

Amikor arról kérdezték, megérte-e a Molnak az ársapka eltörlése annak fényében, hogy a kormány újabb különadót vetett ki a társaságra, Hernádi azt mondta, mivel az ország érdeke ezt kívánta, az ellátásbiztonság szempontjából bizonyosan jó döntést hozott a kormány.

Ugyanakkor elismerte, hogy a rendkívül nagy mértékű extraprofit adó kivetése a Molra hatalmas teher számukra, mivel ennek a pénznek máshol meglett volna a helye, példaként pedig a beruházásokat említette.

A kormány szerint a szankciók a felelősek a kialakult helyzetért

Noha az üzemanyagokra vonatkozó ársapkát a kormány már tavaly novemberben bevezette, a kormány rendre azt kommunikálja, hogy az árak a szankciók miatt szálltak el, és az ársapka kivezetését is az uniós szankciókkal indokolták. A témában Hernádi úgy vélekedett, maga sem tartja jónak a szankciókat, meglátása szerint ugyanis ezzel túl nagy kockázatot vállalt az EU.

“Túl sokba fog kerülni, elveszítjük a versenyképességünket. Ha az a cél, hogy Oroszországot leültessük, azt vajon elérjük így? Miért gondoljuk azt, hogy az oroszok csak némán beledőlnek a kardjukba, és nem adják el más piacokon az olajukat, vagy a gázukat? De, el fogják tudni adni.”

A hónap elején drasztikussá vált üzemanyaghiány kapcsán arról is kérdezték, hogy mit gondol arról, hogy egyesekben felmerülhetett, a Molnak érdekében állt ráerősíteni a pánikra, hogy így kényszerítse lépésre a kormányt. Hernádi megosztotta, volt, amikor benne is felment a pumpa, főleg akkor, amikor egyes politikusok állították, hogy ez egy szabotázs volt részükről.